Economie30 sep '22 11:19

Inflatie eurozone ook naar hoogste niveau ooit

Auteur: ANP

De inflatie in de eurozone is in september ook opgelopen tot een nieuw record. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat is het leven inmiddels gemiddeld 10 procent duurder dan een jaar geleden. In augustus was dat nog 9,1 procent.

De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.

Lees ook | Inflatie stijgt naar ruim 17 procent in september

Eerder op de dag was al bekend geworden dat de Nederlandse inflatie volgens de Europese meetmethode is gestegen tot 17,1 procent op jaarbasis. Dat was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eveneens het hoogste cijfer ooit gemeten.

De inflatie in de eurozone is ook opgelopen tot een nieuw record.
De inflatie in de eurozone is ook opgelopen tot een nieuw record. (ANP / Robin Utrecht)

Nederland in de top

De inflatie in Nederland is dus beduidend hoger dan het gemiddelde in de eurozone. Maar er zijn landen waar de inflatie nog hoger ligt dan hier. In Estland gaat het om meer dan 24 procent inflatie en de andere Baltische staten kennen een geldontwaarding boven de 22 procent. Het laagste inflatiecijfer in het landenblok werd gemeten in Frankrijk. Daar gingen de prijzen met 6 procent omhoog.

Druk op ECB

De almaar oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente nog sterker te verhogen. Bij de afgelopen rentevergadering was al sprake van een verhoging met driekwart procentpunt. Voor oktober wordt alom weer op een stevige rentestap gerekend.

Steeds meer economen vrezen ook dat de economie van de eurozone in een recessie kan belanden door de renteverhogingen en de hoge inflatie, omdat de koopkracht van huishoudens zwaar onder druk wordt gezet en mensen meer de hand op de knip gaan houden. Ook moeten sommige bedrijven vanwege de hoge energiekosten de productie stilleggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen