Economie30 sep '22 20:40

'Premier Liz Truss helpt Britse economie niet naar de Filistijnen'

Auteurs: Jelle Maasbach en Wesley Weerts

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) slaat alarm om het belastingplan van de nieuwe premier Liz Truss. Investeerders reageren negatief en veel economen noemen het een risicovolle gok. Ze vrezen dat Truss het land richting de afgrond brengt. BNR's huiseconoom Han de Jong keek met verbazing naar de kritiek en vindt dat de premier te hard wordt aangepakt, zegt hij in de beleggingspodcast de AEX Factor.

Luister de hele aflevering | Plegen de Britten economische zelfmoord en slopen ze de beurs?

(ANP / AFP)

Zo schrapte de regering-Truss de overdrachtsbelasting op huizen. Verder verdwijnt het bonusplafond voor bankiers, net als de hoogste belastingschijf van 45 procent voor hoge inkomens.

Die aanpak wordt ook wel 'trickle-down'-economie genoemd. Het idee erachter is dat rijke mensen het geld dat ze overhouden gaan investeren, wat de hele economie vooruit helpt. Critici denken dat het rijken rijker maakt en armen armer.

Kritiek onterecht

De kritiek dat ze er alleen is voor de hoge inkomens, vindt De Jong onterecht. 'We moeten niet vergeten dat de regering-Truss een energieprijsplafond heeft ingesteld. Waarbij ze de lage inkomens tegemoet kwam.'

Volgens De Jong had onze regering een veel groter steunpakket: 'De belastingverlaging die Truss doorvoert is zo'n 1,5 procent van het BBP.' Hij vindt het daarom te ver gaan om te zeggen dat ze de economie helemaal naar de Filistijnen helpt.

Toch heeft ook De Jong opmerkingen over het gevoerde beleid. 'Het begrotingstekort zal waarschijnlijk toenemen, de rente zal verder stijgen.' Ook vraagt hij zich af of de zogeheten trickle-down-economie zal werken.

'Het idee is dat je door de belastingen te verlagen, mensen aanzet productiever te worden. Dat werkt vooral als de belastingen verstikkend hoog zijn, zoals dat in de jaren 80 het geval was. Onder de huidige omstandigheden is het heel twijfelachtig.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen