Economie3 okt '22 05:49Aangepast op 3 okt '22 09:59

Levensmiddelenindustrie waarschuwt voor faillissementen

Auteurs: ANP en Mark van Harreveld

Steeds meer voedselproducenten in Nederland zijn bang dat ze moeten stoppen als gevolg van de hoge energieprijzen. De brancheorganisatie voor de voedingsmiddelenindustrie FNLI waarschuwt daarvoor. De organisatie roept de regering op om snel met steunmaatregelen te komen. De FNLI wijst erop dat Duitsland zijn branche bijvoorbeeld al wel grootschalige hulp toegezegd heeft wegens de energiecrisis, wat voor oneerlijke concurrentie dreigt te zorgen.

Als producenten van voedingsmiddelen failliet gaan of uit eigen beweging stoppen, raakt dat ook leveranciers
Als producenten van voedingsmiddelen failliet gaan of uit eigen beweging stoppen, raakt dat ook leveranciers (ANP / Roger Dohmen Fotografie)

Lees ook | Adriaansens: 'Zorgen over de energie-intensieve mkb'

De Russische inval in Oekraïne pakt duur uit voor makers van voedingsmiddelen. Volgens de FNLI waren de energiekosten in juni vier keer zo hoog als een jaar eerder en stegen de prijzen van grondstoffen, zoals graan of eetbare oliën, met ruim een derde. 'Als die trend zich doorzet, zullen bedrijven gaan omvallen', schrijft de organisatie.

Kettingreactie

Als producenten van voedingsmiddelen failliet gaan of uit eigen beweging stoppen, raakt dat ook leveranciers. Zo zullen boeren en tuinders grote afnemers verliezen. 'In een tijd waarin er gesproken wordt over minder afhankelijkheid van het buitenland, dreigt hier het tegenovergestelde te gebeuren. Dat is niet houdbaar en onwenselijk', verklaart FNLI-directeur Cees-Jan Adema.

Lees ook | Voedselsector kampt met grote problemen

Industrie krimpt

De Nederlandse industrie had in september voor het eerst in twee jaar te maken met krimp, vooral doordat productiebedrijven veel minder nieuwe orders kregen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi), die elke maand de bedrijvigheid in de industrie meet.

Volgens sectoreconoom Albert Jan Swart van ABN AMRO zitten de hoge energie- en materiaalprijzen klanten van Nederlandse industriebedrijven dwars. Daarnaast zijn de economische vooruitzichten slecht en zorgt de aanhoudende oorlog in Oekraïne voor onzekerheid bij ondernemers.

Crisisperiode

De graadmeter waarmee de Nevi de bedrijvigheid in de sector meet, daalde in september met 3,6 punten naar 49. Ieder cijfer onder de 50 punten wijst op krimp, daarboven op groei. In de 22 jaar dat de Nevi deze cijfers bijhoudt daalde de index slechts drie keer harder dan afgelopen maand.

Volgens Swart doet het lage aantal orders voor de industrie denken aan andere crisisperiodes. Cijfers over het aantal bestellingen waren ongeveer even laag als bij het knappen van de internetbubbel in 2001, tijdens de kredietcrisis en aan het begin van de coronapandemie.

Voorraden

De econoom wijst erop dat productiebedrijven ook nog met grote voorraden zitten die ze tijdens de coronacrisis hadden opgebouwd. Met een mogelijke recessie op komst proberen ze die voorraden nu af te bouwen.

Bij de nieuwe meting zaten ook lichtpunten. Zo blijft het aantal banen in de industrie groeien. Daarnaast produceerden Nederlandse bedrijven meer zogeheten investeringsgoederen, bijvoorbeeld machines. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat ondernemers verouderde machines snel willen vervangen door zuinigere apparatuur om op energiekosten te besparen.

Lees ook| 'Ik vrees dat dit een vrij nare recessie gaat worden'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen