Economie3 okt '22 19:00Aangepast op 5 okt '22 10:15

Aandeel Tesla daalt 6 procent door tegenvallende leveringen

Auteur: ANP

Het aandeel Tesla is meer dan 6 procent gezakt bij de opening van Wall Street. De daling is te wijten aan tegenvallende leveringen van auto's in het derde kwartaal. Het bedrijf wijst zelf naar logistieke problemen om auto's bij klanten te krijgen. Over de gehele linie zijn bedrijven op de beurs in New York wel met winsten aan de nieuwe handelsweek begonnen, behalve Tesla.

Tesla leverde afgelopen kwartaal 343.830 auto's af. Dat is een nieuw record, maar analisten rekenden op 358.000 auto's. De transportcapaciteit is volgens Tesla het probleem van de tegenvallende resultaten. Elon Musk streeft naar 'stabielere' leveringen, laat hij weten op Twitter.

Musk vindt het belangrijk dat de leveringen stabieler worden, omdat de kwartaalleveringscijfers een belangrijke graadmeter zijn voor Tesla. Deze geven steun aan de financiële cijfers van de autoproducent.

Lees ook| Musk is toch bereid Twitter te kopen voor 44 miljard

Marktleider

Hoewel Tesla al tien jaar marktleider is met het op de markt brengen van elektrische auto's is de concurrentie moordend. Steeds meer bestaande automakers, maar ook nieuwkomers brengen elektrische auto's op de markt.

Toch laat Tesla wel weten dat de definitieve cijfers van de leveringen nog iets hoger kunnen uitvallen, omdat het bedrijf 365.923 auto's produceerde wat hoger ligt dan de 343.830 afgeleverde auto's.

Vele Tesla's zijn al geproduceerd, maar kunnen door logistieke problemen niet worden afgeleverd bij de consument.
Vele Tesla's zijn al geproduceerd, maar kunnen door logistieke problemen niet worden afgeleverd bij de consument. (ANP / Imago Stock & People GmbH)

De Dow Jones-index stond kort na opening wel 0,9 procent hoger op 28.983 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,8 procent tot 3614 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,3 procent tot 10.607 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen