Economie5 okt '22 07:03Aangepast op 5 okt '22 10:16

OPEC+ brengt olieproductie waarschijnlijk flink omlaag; Rusland blij, VS zijn tegen

Auteur: Mark van Harreveld

Aangevoerd door Saoedi-Arabië en Rusland brengen de olieproducerende landen in de OPEC+ de productie in november waarschijnlijk flink omlaag om zo de olieprijzen te stutten. Het zou gaan om een verlaging van 1 miljoen vaten per dag. 'Dat het voorstel door de Russen gedaan wordt, kan niet los gezien worden van het voordeel dat de Russen van productieverlaging genieten', zegt energiedeskundige René Peters van TNO.

Een Oostenrijks militair bewaakt de entree van het OPEC-hoofdkwartier in Wenen
Een Oostenrijks militair bewaakt de entree van het OPEC-hoofdkwartier in Wenen (ANP / AFP / Joe Klamar)

Het is voor het eerst sinds maart 2020 dat de OPEC+ weer fysiek vergadert. Door de coronapandemie werden die vergaderingen voorheen alleen online gehouden. Ook zal er een persconferentie worden gegeven na afloop van de bijeenkomst. Toen de coronacrisis uitbrak, verlaagde de OPEC+ de productie sterk om zo de prijzen te ondersteunen. Sinds medio 2021 is de productie elke maand geleidelijk verhoogd om zo te kunnen voldoen aan de sterk aantrekkende vraag naar olie. Deze maand kwam een einde aan die reeks verhogingen door de productie met 100.000 vaten per dag te verminderen.

Productieverlaging doet prijs stijgen

Volgens energie-expert René Peters van TNO is het om verschillende redenen een belangwekkende bijeenkomst. Belangrijkste punt van discussie: de door Rusland voorgestelde productievermindering van 1 miljoen vaten per dag. 'Dat is flink wat, de afgelopen tijd ging het steeds om 100.000 vaten. Een miljoen, dat zou zo'n tweeënhalf procent zijn van de totale OPEC-productie, de verwachting is dat dat invloed gaat hebben op de prijs. Eigenlijk zien we de prijs al een beetje stijgen. Het zit nu op 88 dollar per barrel, dat is laag, maar we vrezen dat die prijs zal stijgen.'

Stabiliteit boven maximalisatie

Of de prijs weer heel hoog gaat worden? 'OPEC is niet gebaat bij de maximalisatie van de prijs, maar bij stabilisatie. Niet te laag, maar ook niet extreem hoog omdat de neiging om naar alternatieven te gaan heel hoog wordt en ze willen wel hun olie de komende jaren kwijt. Ik verwacht niet dat dit leidt tot hele hoge prijzen.' De OPEC-landen vrezen volgens Peters ook het nieuws van mogelijk een nieuwe coronapandemie en een economische recessie wat de vraag naar het zwarte goud significant zal doen afnemen.

Lees ook | Stijging olieprijzen door verwachte productieverlaging OPEC+

Russisch idee, Russisch voordeel

Saillant is dat de productieverlaging uit de Russische koker komt. 'Dat het voorstel door de Russen gedaan wordt kan niet los gezien worden van het voordeel dat de Russen van productieverlaging genieten - zij kunnen hun olie niet meer kwijt op de Europese markt, dus ze moeten op de Aziatische markt leveren en waarschijnlijk ook nog met een aardige korting, dus voor hen is het belangrijk dat die olieprijs op niveau blijft. Zeker nu ze ook hun inkomsten uit gas verliezen.'

Iran geen optie meer

Iran was volgens Peters aanvankelijk een optie om de productie flink te verhogen, Iran kan immers zo'n 4 miljoen vaten olie per dag produceren, maar er zijn nog steeds sancties op Iran. Er was een tijdlang sprake van wellicht een deal tussen de VS en Iran, maar het neerslaan van de protesten in Iran haalt een streep door die rekening. 'De verwachting is niet dat er snel een Iran-deal komt waardoor er meer olie en meer gas en LNG op de markt komt.'

Lees ook | OPEC+ zet mes in olieproductie

De Koeweitse olieminister zei voorafgaand aan de vergadering van de 23 leden van de OPEC+ dat de olie-alliantie naar de markt kijkt voordat een besluit over de productie wordt genomen. Hij stelde dat wordt gekeken naar de belangen van zowel producenten als consumenten. De landen maken afspraken over hoeveel olie elk land kan oppompen om zo de prijzen te beïnvloeden. Overigens kunnen niet alle leden aan de productiequota voldoen.

Washington: geen productieverlaging

Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen in het Witte Huis dat de Amerikaanse regering er bij landen van OPEC+ op aandringt om de olieproductie niet sterk te verlagen. Het Witte Huis vreest dat productieverlaging tot hogere brandstofprijzen voor automobilisten leidt. Volgens Washington zijn de economische fundamenten nu onvoldoende sterk om een productieverlaging te ondersteunen, aldus de ingewijden tegenover het persbureau. Niet onbelangrijk: hoge brandstofkosten maken Biden impopulair bij de Amerikaanse kiezer.

Een Witte Huis-woordvoerder wilde geen commentaar geven en zei dat wordt afgewacht welke beslissingen de OPEC+ neemt. De woordvoerder zei dat er altijd wordt gepraat met olieproducerende landen over de productie en gaf aan dat het belangrijk is dat er voldoende energie is om aan de vraag te voldoen en te zorgen voor lagere prijzen voor consumenten wereldwijd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen