De TEK moet bedrijven deels compenseren voor de hogere energieprijzen. Die compensatie wordt berekend op basis van het energieverbruik en de omzet die een ondernemer heeft. De kostenstijging in 2022 en 2023 wordt dan deels vergoed voor de stijging. Die vergoeding zal vastgesteld worden met een percentage dat nog uit de hoge hoed van Den Haag moet komen. Daarnaast zal er een 'subsidieplafond' worden ingesteld.

'Mensen kunnen dus niet inschatten waar ze op moeten rekenen en of dat genoeg is, en als het niet genoeg blijkt te zijn, zijn de schulden alsnog gemaakt', zegt MKB-Nederland-voorman Jacco Vonhof.
Lees ook | MKB-Nederland: 'Mensen kunnen niet inschatten op hoeveel steun ze moeten rekenen'
In politiek Den Haag is men echter voorzichtig met de compensatie voor bedrijven. 'Ze worstelen ermee bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman. 'Ze lopen tegen een muur van financiën aan. Ze willen graag een steunpakket voor het mkb, maar de rekening is al hoog. En die wordt alleen maar hoger met een steunpakket voor de bedrijven erbij.'
Ondernemersrisico
Het ministerie van Financiën lijkt dan ook meer te wijzen naar het 'ondernemersrisico', zegt Beekman. 'Reken het maar door naar de klant. Zeker als er geen concurrentiepositie is vanuit het buitenland', zo hoort de verslaggever in Den Haag.
Lees ook | Kabinet compenseert grootverbruikers bedrijfsleven voor hoge energieprijzen
Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersvereniging ONL, ziet de nood bij de bedrijven. 'We zijn blij dat het kabinet kijkt naar de ondernemers, maar daarmee kan je niet de winter doorkomen. Dit pakket biedt voor ondernemers en mkb'ers veel te weinig houvast, is mijn conclusie.'
Coronasteun
De voorman benadrukt dat de overheid ook hielp tijdens de coronacrisis, toen er tientallen miljarden euro's aan steunpakketten werden uitgegeven. 'Het zou bizar zijn om de bedrijven nu massaal failliet te laten gaan. Ik ga er dan ook vanuit dat het kabinet gauw een been bijtrekt, en toch de portemonnee voor ondernemers gaat trekken', hoopt Biesheuvel.
Hij wijst ook naar alle fondsen die het kabinet heeft opgericht en waarin miljarden zijn geïnvesteerd. 'De miljarden vliegen je om de oren. Ik snap dat het allemaal betaald moet worden, maar het geld wordt verdiend in de bedrijven. Als zij het niet verdienen, dan kunnen we het ook niet herverdelen en uitgeven, zoals de politiek doet. Snelheid en duidelijkheid is belangrijk', aldus Biesheuvel.