Economie5 okt '22 20:19Aangepast op 6 okt '22 08:56

OPEC+-kartel gaat olieproductie verder verlagen om prijzen op te voeren

Auteur: BNR Webredactie

Om de olieprijs op te voeren heeft het OPEC+-kartel besloten om de productie te verlagen met 2 miljoen vaten per dag, zo meldt de groep na een vergadering. Dat heeft onder meer effect op de prijzen aan de pomp. 'We kunnen rekenen op een paar cent extra aan de pomp de komende weken', zegt olie-expert Ronald de Zoete.

Om de olieprijs op te voeren heeft het OPEC+-kartel besloten om de productie te verlagen met 2 miljoen vaten per dag, zo meldt de groep na een vergadering.
Om de olieprijs op te voeren heeft het OPEC+-kartel besloten om de productie te verlagen met 2 miljoen vaten per dag, zo meldt de groep na een vergadering. (Unsplash)

Het is de grootste verlaging van de olieproductie door het kartel sinds 2020, toen de vraag omlaag ging door de coronapandemie. Verschillende leden van OPEC+ produceren al minder olie dan beoogd, waardoor zij weinig handelingen hoeven te verrichten om aan de nieuwe doelen te voldoen. Bloomberg meldt dat in de praktijk slechts acht landen hun productie hoeven te verminderen, en dat het gaat om maar 880.000 vaten per dag.

Lees ook | OPEC+ brengt olieproductie waarschijnlijk flink omlaag; Rusland blij, VS zijn tegen

Felle reactie VS

De Verenigde Staten zijn ontstemd over de beslissing van de landen van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland (OPEC+), om de olieproductie te beperken. Door de productie te verminderen moeten de prijzen worden gestut. Volgens de VS is deze maatregel vooral een concessie aan Moskou en de beslissing zal ook de wereldeconomie schaden, zo klinkt het.

'Het is duidelijk dat OPEC+ zich met de aankondiging van vandaag op één lijn stelt met Rusland', zei de perschef van het Witte Huis in een reactie. Verder bestempelden de VS de beslissing als kortzichtig. De VS en westerse bondgenoten proberen juist de Russische economie, die sterk afhankelijk is van de energie-export, te isoleren als vergelding voor de inval in Oekraïne.

'Biden wil natuurlijk de verkiezingen winnen, de benzineprijs moet daarom laag blijven. Daarom blijft Biden elke keer maar roepen, we willen graag dat jullie meer oppompen. Maar ik denk dat Rusland nu belangrijker is voor OPEC+ dan de VS', zegt De Zoete.

Lees ook| CBS: Inflatie stijgt naar ruim 14 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen