Economie7 okt '22 05:56Aangepast op 7 okt '22 07:40

Kredietverzekeraar Atradius verwacht golf aan faillissementen

Auteur: ANP

Door het einde van coronasteun en hoge energierekeningen vallen volgend jaar veel meer bedrijven om dan dit jaar, voorspelt kredietverzekeraar Atradius. Die denkt dat er ruim driekwart meer bedrijven het hoofd niet meer boven water kunnen houden. 'We voorspellen dit al een tijdje, en hadden de golf al eerder verwacht.'

Na het begin van de coronacrisis en het instellen van de coronasteun daalde het aantal faillissementen in 2020 en 2021 naar een bijzonder laag niveau. Dit jaar gaan er iets meer bedrijven failliet. Atradius rekent op een toename van 9 procent, maar dat is nog altijd minder dan de laatste jaren gemiddeld was. 'Voor 2023 verwachten we een stijging van 77 procent', zegt econoom Theo Smid van Atradius.

Lees ook | Grootste loonstijging in jaren, inflatie is alleen veel hoger

Deze stijging betekent een bankroet voor 4100 Nederlandse bedrijven. Ter vergelijk, in de nasleep van de financiële crisis gingen in 2013 ruim 12.000 bedrijven failliet. De klappen zullen naar verwachting vooral vallen in de detailhandel, bouw en glastuinbouw.

Na 2023 terug naar pre-corona

'Het is onze verwachting dat het aantal faillissementen in 2023 terugkeert naar het niveau van voor de coronacrisis', vertelt econoom Theo Smid van Atradius. 'En dat was geen slecht jaar.' Hij verwijst ook naar landen als Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië, waar die normalisatie al dit jaar is ingezet.

Lees ook | Consument holt door inflatie terug naar de discounter

Ook wereldwijd denkt Atradius dat er een flinke stijging van het aantal bankroeten komt. Volgend jaar ligt dat aantal de helft hoger dan dit jaar. Dat is een minder grote toename dan in Nederland, maar mondiaal gezien was de toename dit jaar, met 17 procent meer faillissementen, al groter dan in ons land.

Veel winkeliers sluiten alsnog hun deuren na de coronacrisis. Credit ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg
Veel winkeliers sluiten alsnog hun deuren na de coronacrisis. Credit ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg (ANP / Harold Versteeg)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen