Economie11 okt '22 17:17

Inflatie Nederland volgens IMF langer erg hoog, groei stokt bijna

Auteurs: ANP en Bram van Eijndhoven

De inflatie in Nederland blijft volgend jaar waarschijnlijk op een zeer hoog niveau en de groei van de economie zal bijna tot stilstand komen. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat denkt dat de huidige energiecrisis in Europa niet van tijdelijke aard is, maar een permanent karakter heeft.

IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas.
IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas. (ANP / AFP)

In nieuwe ramingen van het fonds wordt uitgegaan van 12 procent inflatie voor heel dit jaar. Volgend jaar zou de inflatie op 8 procent kunnen uitkomen, denkt het IMF. En dat raakt de economie. Voor dit jaar rekent het fonds nog op 4,5 procent groei in Nederland, maar volgend jaar gaat de economie naar verwachting nog maar 0,8 procent vooruit.

Lees ook | IMF drukt zorgen over loon-prijsspiraal de kop in

'Onze economie is in de eerste helft van dit jaar al behoorlijk gegroeid, dus dit betekent min of meer geen groei meer tot het eind van volgend jaar', zegt BNR-huiseconoom Han de Jong. 'Mochten we dan toch een kwartaal groei hebben, dan zitten er ook meerdere kwartalen van krimp in. En van de voorspelling van 8 procent inflatie voor volgend jaar viel ik echt van mijn stoel. Dat is verschrikkelijk.'

'Geopolitieke herschikking'

IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas stelt dat na de Russische inval in Oekraïne een 'geopolitieke herschikking van de energievoorziening' in gang is gezet die 'breed en permanent' is. Komende winter wordt het volgens hem 'uitdagend' om te regelen dat Europeanen niet in de kou hoeven te zitten. De winter van volgend jaar zal dan alleen maar lastiger zijn, schat hij in. Ook wijst hij erop dat de oorlog in Oekraïne nog steeds aan de gang is en dat de huidige problemen met energielevering zomaar nóg groter kunnen worden.

Lees ook | Europa hangt recessie boven het hoofd

Met zijn voorspellingen is het IMF veel somberder dan veel andere economen. Bij de laatste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) rond Prinsjesdag werd voor volgend jaar bijvoorbeeld nog 1,5 procent groei van de economie voor mogelijk gehouden. Het CPB ging er daarbij van uit dat de inflatie volgend jaar zou terugvallen tot minder dan 3 procent. 'De vooruitzichten van het CPB waren al verouderd op het moment dat ze gepubliceerd werden. Dat komt doordat de gasprijs en de inflatie verder zijn opgelopen', verklaart De Jong.

Recessies op de loer

Niet alleen in Europa is de inflatie torenhoog en liggen recessies op de loer, maar ook elders. Het IMF heeft ook zijn voorspellingen voor de Verenigde Staten en China wat bijgesteld. Veel ontwikkelingslanden hebben daarnaast veel last van de dure dollar. Het IMF raamt dat circa een derde van de wereldeconomie dit of volgend jaar te maken zal krijgen met ten minste twee opeenvolgende kwartalen van krimp.

Lees ook | 'Er is geen nijpende situatie, maar DNB roept toch op tot voorzichtigheid'

Gourinchas geeft aan dat de eerder voorspelde mondiale groei van 3,2 procent voor dit jaar nog wel haalbaar moet zijn. Maar voor volgend jaar tempert het fonds zijn prognose tot 2,7 procent groei, 0,2 procentpunt minder dan de in juli voorziene 2,9 procent. Dat lijkt misschien een kleine bijstelling, maar de econoom benadrukt dat het beeld zomaar een stuk somberder kan uitpakken. 'We schatten dat er ongeveer een kans van 1 op 4 is dat de wereldwijde groei volgend jaar onder het historisch lage niveau van 2 procent zou kunnen uitkomen.' Verder zou er een kans van ruim 1 op 10 zijn dat de wereldeconomie maar 1 procent vooruit gaat.

Bezuinigen

Het IMF kwam ook vast met advies aan overheden om deze aankomende recessie te doorstaan. 'Het eerste is om de meest kwetsbare groepen in de samenleving te beschermen met gerichte maatregelen', aldus De Jong. 'En het tweede is om het begrotingstekort niet op te laten lopen, omdat je dan het monetaire beleid van de centrale banken tegenwerkt, die moeten proberen om de inflatie onder controle te brengen. Dat betekent dus dat je financiële dekking moet zoeken voor alle maatregelen die je neemt om de koopkracht te ondersteunen. Ze zeggen dus eigenlijk dat we moeten bezuinigen, en dat zijn wij nog niet aan het doen. Wij zijn eigenlijk met geld aan het smijten, dus wat het IMF betreft doen wij precies het verkeerde.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen