Economie13 okt '22 10:41Aangepast op 18 okt '22 10:52

Europese Rekenkamer keurt uitgaven EU wéér af

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Europese Rekenkamer heeft de uitgaven van de Europese Unie van 2021 afgekeurd. Stef Blok, het Nederlandse lid van de controleur van de EU-begroting, zegt dat vorig jaar meer fouten zijn gemaakt dan in de jaren daarvoor, toen de uitgaven ook al afgekeurd werden. Bovendien maakt hij zich zorgen over de betalingen uit het coronaherstelfonds.

De totale begroting van de EU is 170 miljard euro per jaar en dat is iets minder dan de helft dan de Nederlandse begroting. Dat is relatief bescheiden, gezien de 450 miljoen inwoners van de Europese Unie. Volgens BNR's huiseconoom Han de Jong kijkt deze Rekenkamer naar een aantal dingen. 'Ze bekijken de inkomsten, die gaan goed, en ze kijken naar de reguliere uitgaven en uitgaven bedoeld voor het coronaherstelfonds. En daar zitten de problemen.'

Lees ook | Brussel akkoord: Nederland krijgt coronamiljarden

Het aantal fouten in de reguliere uitgaven is gestegen ten opzichte van vorig jaar, legt De Jong uit. 'Dit is van 2,7 procent naar 3 procent en dat ligt boven de toegestane marge van 2 procent. En daarom wordt het afgekeurd.'

Tekst gaat verder onder de tweet.

Wat betreft de uitgaven voor het coronaherstel is het wat ingewikkelder. Volgens de Rekenkamer is er in 2021 slechts één betaling gedaan uit dit fonds, namelijk de uitkering aan Spanje. Maar het is volgens Blok lastig om te controleren of lidstaten terecht betalingen uit dat fonds hebben gekregen, omdat de Europese Commissie daar geen heldere criteria voor heeft opgesteld.

Reden tot zorg

Stef Blok vindt het zorgelijk dat de uitgaven jaar na jaar worden afgekeurd. 'Ik zou mij daar zeer ongemakkelijk bij voelen', aldus de oud-minister, die sinds afgelopen zomer lid is van de Rekenkamer.

Dat probleem zou in de komende jaren nog vergroot kunnen worden door het omvangrijke coronaherstelfonds. Het is volgens Blok lastig om te controleren of lidstaten terecht betalingen uit dat fonds hebben gekregen, omdat de Europese Commissie daar geen heldere criteria voor heeft opgesteld.

Lees ook | Miljarden EU-subsidie: bestemming onbekend

De Europese Rekenkamer heeft de uitgaven van de Europese Unie van 2021 afgekeurd. Er worden te veel fouten gemaakt in de uitgaven.
De Europese Rekenkamer heeft de uitgaven van de Europese Unie van 2021 afgekeurd. Er worden te veel fouten gemaakt in de uitgaven. (ANP / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen