De totale begroting van de EU is 170 miljard euro per jaar en dat is iets minder dan de helft dan de Nederlandse begroting. Dat is relatief bescheiden, gezien de 450 miljoen inwoners van de Europese Unie. Volgens BNR's huiseconoom Han de Jong kijkt deze Rekenkamer naar een aantal dingen. 'Ze bekijken de inkomsten, die gaan goed, en ze kijken naar de reguliere uitgaven en uitgaven bedoeld voor het coronaherstelfonds. En daar zitten de problemen.'
Lees ook | Brussel akkoord: Nederland krijgt coronamiljarden
Het aantal fouten in de reguliere uitgaven is gestegen ten opzichte van vorig jaar, legt De Jong uit. 'Dit is van 2,7 procent naar 3 procent en dat ligt boven de toegestane marge van 2 procent. En daarom wordt het afgekeurd.'
Tekst gaat verder onder de tweet.
Wat betreft de uitgaven voor het coronaherstel is het wat ingewikkelder. Volgens de Rekenkamer is er in 2021 slechts één betaling gedaan uit dit fonds, namelijk de uitkering aan Spanje. Maar het is volgens Blok lastig om te controleren of lidstaten terecht betalingen uit dat fonds hebben gekregen, omdat de Europese Commissie daar geen heldere criteria voor heeft opgesteld.
Reden tot zorg
Stef Blok vindt het zorgelijk dat de uitgaven jaar na jaar worden afgekeurd. 'Ik zou mij daar zeer ongemakkelijk bij voelen', aldus de oud-minister, die sinds afgelopen zomer lid is van de Rekenkamer.
Dat probleem zou in de komende jaren nog vergroot kunnen worden door het omvangrijke coronaherstelfonds. Het is volgens Blok lastig om te controleren of lidstaten terecht betalingen uit dat fonds hebben gekregen, omdat de Europese Commissie daar geen heldere criteria voor heeft opgesteld.
Lees ook | Miljarden EU-subsidie: bestemming onbekend
