Economie14 okt '22 14:12

Britse minister van Financiën Kwarteng weg, economieplannen gaan niet door

Auteur: BNR Webredactie

De Britse economieplannen van premier Liz Truss gaan grotendeels toch niet door, zo melden Britse media. Later vandaag zal de premier dat bekendmaken. Ook heeft minister van Financiën Kwasi Kwarteng ontslag genomen. In de huidige plannen staan grote belastingverlagingen voor rijken en bedrijven gepland, terwijl de schatkist hier geen financiële dekking voor heeft georganiseerd.

De Britse economieplannen van premier Liz Truss gaan grotendeels toch niet door, zo melden Britse media.
De Britse economieplannen van premier Liz Truss gaan grotendeels toch niet door, zo melden Britse media. (ANP / Associated Press)

Volgens The Telegraph zal daarentegen de vennootschapsbelasting juist gaan stijgen van 19 procent naar 25 procent. Aanvankelijk was het plan uist om deze het aankomend jaar te bevriezen. De Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng heeft halsoverkop zijn bezoek aan Washington D.C. onderbroken vanwege de draai van Truss. De minister heeft later op de middag zijn ontslag aangekondigd.

Lees ook | Bank of England in lastig parket, recessie Verenigd Koninkrijk verwacht

De paniek op de financiële markten ontstond eind vorige maand, toen de nieuwe Britse regering ook plannen ontvouwde voor tientallen miljarden aan energiesteun. Daarvoor wilden Kwarteng en Truss veel geld lenen. Investeerders reageerden geschrokken op de plannen, die vanwege de toch al hoge Britse staatsschuld als zeer risicovol worden gezien.

De rente op staatsleningen schoot daardoor omhoog. Tegelijkertijd daalde het pond sterk in waarde. De Bank of England werd gedwongen in te grijpen en kocht voor miljarden aan obligaties op om de markten te kalmeren. De centrale bank stopt vrijdag echter met die steunaankopen.

Eerdere onderdelen ook al geschrapt

Truss en Kwarteng staan onder enorme druk om van koers te veranderen, aangezien de peilingen aantonen dat de steun voor hun beleid is ingestort. Ook wordt binnen hun eigen partij openlijk gespeculeerd of ze moeten worden vervangen.

Begin deze maand kondigde Kwarteng al aan af te zien van het omstreden plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen. De regering heeft ook toegezegd met een volledig fiscaal plan te komen, waarin de kosten van de belastingverlagingen worden uiteengezet en waarin duidelijk moet worden of ze de economische groei stimuleren. Dat plan zal eind oktober worden gepresenteerd.

Twijfels over houdbaarheid Truss

Ondertussen wordt er steeds openlijker gespeculeerd over hoe lang Liz Truss zelf haar baan behoudt. De Britse tabloid-krant The Daily Star, nooit verlegen om een kwinkslag, neemt de houdbaarheid van haar premierschap in letterlijke zin op de hak. Op een YouTube-livestream zijn een krop sla en een foto van Liz Truss te zien, met de vraag of Truss nog premier is tegen de tijd dat deze bederfelijke groente is vergaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen