Economie13 okt '22 11:51

Recessie dreigt door verlaging olieproductie

Auteur: BNR Webredactie

Het besluit van oliekartel OPEC+ om nóg minder olie te produceren, kan de wereldeconomie in een recessie laten storten, zo waarschuwt het Internationaal Energiegentschap (IEA). Het oliekartel besloot onlangs om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag te verlagen.

Het besluit van oliekartel OPEC+ om nóg minder olie te produceren, kan de wereldeconomie in een recessie laten storten, zo waarschuwt het Internationaal Energiegentschap (IEA).
Het besluit van oliekartel OPEC+ om nóg minder olie te produceren, kan de wereldeconomie in een recessie laten storten, zo waarschuwt het Internationaal Energiegentschap (IEA). (ANP / Peter Hilz)

OPEC+ is een organisatie van olieproducerende landen, zoals Saudi-Arabië, Iran, Irak en Rusland die samen proberen de olieprijs te controleren. Nu de olieprijs al een periode laag staat, willen de landen proberen de prijs op te schroeven door de productie te verlagen. 'De almaar verslechterende economie en de hogere prijzen vanwege het OPEC+-plan om het aanbod te verminderen, vertragen de wereldvraag naar olie', zo merkt het IAE op.

Lees ook | 'Beperken olieproductie bedreigt wereldeconomie'

Mede daardoor is een recessie ook aanstaande, volgens het agentschap. 'De inflatiedruk en renteverhogingen eisen hun tol, de hogere olieprijzen kunnen zorgen voor een omslagpunt in de wereldeconomie die al op de rand van een recessie staat.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen