Economie18 okt '22 06:22Aangepast op 19 okt '22 10:45

Gas en stroom worden weer goedkoper

Auteur: Mark van Harreveld

Na maanden van zorgwekkend hoge prijsstijgingen zijn de prijzen voor gas en elektriciteit gedaald. Zo verlaagt energiebedrijf Eneco de tarieven in één maand met maar liefst 6 procent. Daarmee is Eneco de eerste grote energieleverancier die zijn klanten een beetje laat profiteren van de scherpe daling van de gasprijs op de internationale markt. De kleine prijsvechters volgen.

De Europese gasprijs staat inmiddels op het laagste niveau sinds vier maanden. Een rechtstreeks gevolg van de grotere aanvoer. Tankers met vloeibaar aardgas LNG bereiken Europa, de import zal nog verder stijgen wanneer Duitsland het komende halfjaar nieuwe LNG-terminals opent.
De Europese gasprijs staat inmiddels op het laagste niveau sinds vier maanden. Een rechtstreeks gevolg van de grotere aanvoer. Tankers met vloeibaar aardgas LNG bereiken Europa, de import zal nog verder stijgen wanneer Duitsland het komende halfjaar nieuwe LNG-terminals opent. (ANP / ANP / Rob Engelaar)

Op de Europese handelsbeurs TTF ligt de gasprijs sinds de prijspiek eind augustus ruim 60 procent lager. Klanten van Eneco die per 1 november nieuwe tarieven voor de kiezen krijgen, gaan 3,17 euro per kubieke meter gas en 79 cent per kWh elektriciteit betalen. En dat is respectievelijk 22 en 5 cent minder dan de groep die in oktober nieuwe tarieven kreeg.

Rianne de Voogt van Eneco noemt de trend 'dalende', maar ze kan niet zeggen of die trend doorzet in december. 'Niets is nog met zekerheid te zeggen, we zijn die energie nu aan het inkopen.' Prijsvechter Budget Energie verlaagde ook al het variabele gastarief afgelopen week van 2,72 euro per kubieke meter naar 2,61 euro. De twee andere grote energiebedrijven Vattenfall en Essent zullen naar verwachting eind november hun nieuwe tarieven per 1 januari bekend maken.

Meer aanvoer

De Europese gasprijs staat inmiddels op het laagste niveau sinds vier maanden. Een rechtstreeks gevolg van de grotere aanvoer. Tankers met vloeibaar aardgas LNG bereiken Europa, de import zal nog verder stijgen wanneer Duitsland het komende halfjaar nieuwe LNG-terminals opent. Ook vergroot Noorwegen de export van gas. Als gevolg van het zachte herfstweer daalt de vraag intussen en zijn consumenten veel zuiniger met energie dan voorheen. Ten slotte zitten de gasopslagen vol.

Lees ook | Als gasprijs zakt, kan inflatie dalen naar 6 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen