Economie19 okt '22 12:49

Europa profiteert niet van lage olieprijs, met dank aan de ECB

Auteur: Mark van Harreveld

Aan de verschillen in inflatie in Europa en de VS zie je dat de Europese Centrale Bank ECB te laat is begonnen met renteverhoging. Dat zegt econoom Edin Mujagic. 'Hier zie je wat de prijs is van de waardedaling van de euro.' Waar de VS profiteren van de lage olieprijs vanwege sterke dollar, daar blijft de Europese inflatie hoog - dankzij de lage euro.

Hier zie je dat de ECB echt te laat is begonnen met renteverhoging. Waar de inflatie in de VS langzaam maar zeker gepiekt is en op weg naar omlaag lijkt te zijn, daar is het bij ons precies andersom.
Hier zie je dat de ECB echt te laat is begonnen met renteverhoging. Waar de inflatie in de VS langzaam maar zeker gepiekt is en op weg naar omlaag lijkt te zijn, daar is het bij ons precies andersom. (ANP / AFP / Stefani Reynolds)

Inflatie VS daalt...

Hoewel er verschillen tussen landen binnen de eurozone zijn, merkt Mujagic dat de inflatie in de hele muntunie versneld is. Hij vergelijkt de cijfers met die in de VS en dan valt op dat de inflatie in de VS gestaag dalende is. 'Vorige week kwamen de cijfers uit de VS, en het blijkt dat het aandeel energie minder en minder wordt. Dat is al drie maanden lang het geval, en niet los te zien van het feit dat de olieprijs sinds begin juni aanmerkelijk is gedaald.'

Lees ook | Duurdere voeding stuwt Britse inflatie

...maar hier niet

In Europa is dat niet het geval. In tegendeel, Europa profiteert niet van de lagere olieprijzen. 'Hier zie je wat de prijs is van de waardedaling van de euro. Die is sinds begin dit jaar 15 procent minder waard minder waard geworden, ondanks die daling van de prijs van olie in Amerikaanse dollars op de wereldmarkt, komt het bij ons nauwelijks aan. Hier zie je dat de ECB echt te laat is begonnen met renteverhoging. Waar de inflatie in de VS langzaam maar zeker gepiekt is en op weg naar omlaag lijkt te zijn, daar is het bij ons precies andersom.'

Volgens Mujagic kunnen wij niet profiteren van de lage olieprijs omdat de dollar duurder is dan de euro en wij dus meer voor olie moeten betalen. Wanneer de econoom kijkt naar de ontwikkeling van de munt en die van de prijzen, dan acht hij de kans heel groot dat het eerstvolgende cijfer cijfer wél boven die 9,9 gaat uitkomen.

Lees ook | Als gasprijs zakt, kan inflatie dalen naar 6 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen