Economie20 okt '22 07:00Aangepast op 20 okt '22 12:33

Horeca: 'mogelijk verbod op WK-schermen is symboolpolitiek'

Auteur: Ruben Eg

Koninklijke Horeca Nederland vindt een mogelijk verbod op grote WK-schermen ‘symboolpolitiek’. In grote Nederlandse gemeenten gaan stemmen hiervoor op omdat gastland Qatar mensenrechten zou schenden. Volgens de branche-organisatie trekken café-eigenaren zich hier weinig van aan.

(Til & Wijnbergh / Hollandse Hoogte)

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag plaatsten lokale politici van onder meer GroenLinks en D66 de afgelopen week vraagtekens bij het naderende WK-voetbal. Dit in navolging van een aantal grote Franse steden waar het WK niet te zien zal zijn op grote schermen vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar. In de Rotterdamse gemeenteraad werd zelfs gehint op de mogelijkheid tot een vergelijkbaar verbod.

Na twee coronajaren lijkt de horeca het sportevenement echter niet te willen missen. 'Er komen geen signalen binnen dat ondernemers het WK niet willen tonen vanwege misstanden', laat Koninklijke Horeca Nederland aan BNR weten. Een boycot ziet de branchevereniging niet zitten: 'Het Nederlands elftal gaat er gewoon heen en de wedstrijden worden gewoon uitgezonden op TV. Een verbod op schermen of het niet verlenen van vergunningen zou dan ook symboolpolitiek zijn waar horecaondernemers de dupe van worden.'

Lees ook | Regering gaat naar omstreden WK in Qatar

In zowel Amsterdam als Utrecht pleit D66 ervoor om schermen alleen toe te staan als er een disclaimer over de situatie in het gastland vertoond wordt. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemde dat vorig week lastig uitvoerbaar. Volgens haar heeft de gemeente geen mogelijkheden om uitzendingen te onderbreken of plakkaten aan te brengen. Ook in Den Haag bestaan twijfels over de juridische haalbaarheid van een verbod.

Woordvoerders van Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Den Haag stellen tegen BNR dat de gemeenten zelf geen evenementen organiseren waarop het publiek WK-wedstrijden op grote schermen kan volgen. Er zijn nog geen vergunningen aangevraagd om schermen te plaatsen in deze steden. ‘De ervaring leert dat dat meestal pas gebeurt tegen de tijd dat Nederland de kwartfinales bereikt', laat een woordvoerder van het Eindhovens stadsbestuur weten.

Lees ook | EU wil banden met Arabische landen om energie

Winter-WK

Vanwege de extreme temperaturen in de zomer, wordt het WK in Qatar per uitzondering georganiseerd in de wintermaanden. Naast de prestaties van Oranje, hangt daarom voor het kijken van wedstrijden buiten op grote schermen veel af van het weer. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd 21 november tegen Senegal. Op zondag 18 december, een week voor Kerst, wordt de finale gespeeld.

Lees ook | Omstreden WK in Qatar levert miljoenen op voor Nederlandse bouwbedrijven

Het WK-voetbal in Qatar is omstreden. Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International menen dat minstens 6.500 arbeidsmigranten omkwamen bij de bouw van de verschillende stadions. Daarnaast is er kritiek op de ecologische voetafdruk van het toernooi. De stadions in het woestijnstaatje moeten ook tijdens de wedstrijden in de winter worden gekoeld met airconditioning.

Alle grote sponsoren van het Nederlands elftal, onder wie ING, besloten eerder al het WK vanwege de situatie in het land aan zich voorbij te laten gaan. Aanvankelijk wilde ook de regering niet naar Qatar, maar premier Mark Rutte komt hier nu toch op terug. Vanwege de huidige energiecrisis vindt hij het land een te belangrijke gesprekspartner om er weg te blijven. Ook de aanwezigheid van de koning bij het eindtoernooi wordt niet expliciet uitgesloten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen