Economie21 okt '22 08:38

Politieke chaos Verenigd Koninkrijk brengt ook Nederlands bedrijfsleven in problemen

Auteur: BNR Webredactie

De problemen in het Verenigd Koninkrijk stapelen zich op, nu de derde premier van het land zijn of haar opwachting gaat maken. Dat brengt ook onzekerheid met zich mee voor Nederlandse bedrijven die zakendoen met het land, vindt de Nederlands-Britse Kamer van Koophandel. 'De problemen zijn heel groot. Er zijn sociale-, economische- en allerlei fiscale problemen', zegt voorzitter Anton Valk.

Hij hoopt dat gauw bekend is wie de opvolger zal zijn van Liz Truss, die al na 44 dagen haar afscheid bekendmaakte. 'Het is chaotisch en heel onzeker. Die onzekerheid zal blijven, want de verkiezingen zijn pas in 2024. Dat duurt nog twee jaar.' Valk denkt dat nieuwe verkiezingen mogelijk wel rust zouden kunnen brengen, maar de Conservatieve partij wil daar niet aan, omdat dan vrijwel zeker Labour aan de macht zou komen, gezien de lage populariteit van de 'Tories'.

De problemen in het Verenigd Koninkrijk stapelen zich op, nu de derde premier van het land zijn of haar opwachting gaat maken.
De problemen in het Verenigd Koninkrijk stapelen zich op, nu de derde premier van het land zijn of haar opwachting gaat maken. (ANP / Hans van Rhoon)

'Gezien de problemen die er zijn, zouden die er eigenlijk wel moeten komen. Daar wordt nu niet voor gekozen', aldus een teleurgestelde Valk. Hij merkt nu ook dat het lastig handelen is met het VK. 'Je hebt het gevoel dat je in een parallelle wereld leeft, waarin bedrijven graag willen, maar de overheid toch moeite heeft om een koers te bepalen voor een land.'

Kosten voor bedrijven

Valk stelt ook dat het bedrijfsleven flinke kosten heeft gemaakt door de politieke chaos aan de andere kant van de Noordzee. 'Je krijgt onzekerheid, minder groei, mensen worden voorzichtiger met geld uitgeven. Er is over het algemeen zeker een markt voor producten die Nederlandse bedrijven leveren, maar op dit moment houdt iedereen in Engeland de adem in', volgens Valk.

Lees ook | Nieuwe Britse premier mogelijk maandag al bekend

Nog meer problemen

De voorzitter is stellig over de positie van Truss, ondanks de chaos die haar vertrek bracht. 'Die was niet houdbaar. We proberen ons eigenlijk niet bezig te houden met politiek, maar we willen wel graag dat er stabiliteit er is.' Maar de stabiliteit is nog ver te zoeken, verwacht Valk. 'We hebben nog knelpunten, zoals de importbarrières voor bedrijven, de Noord-Ierland-kwestie, allerlei issues rondom immigratie en de toegankelijkheid voor werknemers van onze bedrijven.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen