Economie21 okt '22 16:17Aangepast op 21 okt '22 16:37

Voormalig Eneco-topman Sondag interim-baas bij Schiphol

Auteur: BNR Webredactie

Voormalig Eneco-topman Ruud Sondag zal tot en met augustus 2023 de interim-ceo zijn van luchthaven Schiphol. Hij volgt daarmee Dick Benschop op, die na personeelsproblematiek en drukte op de luchthaven vertrok bij het bedrijf.

Sondag zal tijdelijk ceo zijn, totdat de raad van commissarissen van Schiphol een definitieve opvolger van Benschop heeft gewonnen. 'Dit proces neemt vanzelfsprekend enige tijd in beslag en gaat gewoon door', schrijft Schiphol in een persbericht. Van Sondag wordt verwacht dat hij de komende tijd de problematiek op de luchthaven weet aan te pakken, zo blijkt uit het persbericht. 'Prioriteit daarbij is de operationele processen bij Schiphol snel en grondig op het niveau te brengen dat passagiers en luchtvaartmaatschappijen mogen verwachten.'

Voormalig Eneco-topman Ruud Sondag zal tot en met augustus 2023 de interim-ceo zijn van luchthaven Schiphol.
Voormalig Eneco-topman Ruud Sondag zal tot en met augustus 2023 de interim-ceo zijn van luchthaven Schiphol. (ANP / ANP)

De druk op Benschop om op te stappen nam steeds verder toe. Sinds de meivakantie waren er aanhoudend problemen op de luchthaven met lange rijen en reizigers die hun vluchten missen. Ook moesten luchtvaartmaatschappijen vluchten schrappen wegens de drukte. Schiphol kampt onder andere met een tekort aan beveiligers, maar ook bij de bagageafhandeling is de situatie nijpend.

Lees ook | Vertrekkend Schiphol-baas Benschop krijgt geen vertrekregeling

Het is nu aan Sondag om de operationele processen bij Schiphol 'snel en grondig' op het niveau te brengen dat passagiers en luchtvaartmaatschappijen zouden mogen verwachten. Sondag was eerder onder meer topman van energiebedrijf Eneco en afvalverwerker Van Gansewinkel. Schiphol denkt dat hij 'met zijn kennis en ervaring van complexe en arbeidsintensieve organisaties' de aangewezen persoon is voor de tijdelijke functie.

Sondag laat in een verklaring weten 'enorm gemotiveerd' te zijn om Schiphol weer op de rit te krijgen. 'Structurele verbetering is essentieel voor de reiziger, voor luchtvaartmaatschappijen en voor Nederland', benadrukt hij. Sondag is nu ook nog commissaris bij onder andere ProRail en het Havenbedrijf Rotterdam. Die posities zal hij neerleggen om zich volledig te kunnen richten op Schiphol.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen