Economie23 okt '22 10:06

Nieuwe Philips-topman presenteert cijfers na weer een tegenslag

Auteur: ANP

Als zorgtechnologiebedrijf Philips morgen de boeken opent over het derde kwartaal komen daar naar verwachting slechte cijfers uit. De nieuwe Philips-topman Roy Jakobs, zelf pas enkele weken aan het werk in zijn nieuwe functie, heeft namelijk te maken met een afwaardering van 1,3 miljard euro op het bedrijfsonderdeel dat verantwoordelijk is voor de slaapapneu-apparaten waarvan miljoenen exemplaren moeten worden teruggeroepen.

Roy Jakobs van Philips gaat waarschijnlijk slechte resultaten presenteren.
Roy Jakobs van Philips gaat waarschijnlijk slechte resultaten presenteren. (ANP EVA PLEVIER)

De zaak rond die apparaten speelt al meer dan een jaar. Door afbrokkelend isolatieschuim moeten in totaal 5,5 miljoen apparaten vervangen worden. Philips rekent op een schikking met de Amerikaanse justitie die de waarde van dochter Respironics flink zal verlagen.

Zuiniger variant

Bovendien zou Philips al veel eerder door de fabrikant van het isolatieschuim op een zuiniger variant zijn gewezen, maar deed het bedrijf daar niets mee. In Nederland heeft een groep gebruikers van de slaapapneu-apparaten inmiddels een rechtszaak aangespannen omdat ze geheime informatie over het probleem willen inzien.

Lees ook | Aandacht voor aandeel Philips op AEX na verkoopadvies

Daarnaast gaf Philips tijdens de tussentijdse update ook meteen aan last te hebben van onderdelentekorten, die heviger bleken dan eerder verwacht. Het medische technologiebedrijf verwacht dan ook een omzet die 5 procent lager ligt dan een jaar eerder. Ook de operationele winst zal een stuk lager uitvallen. Analisten denken dat de door Philips benoemde problemen ook in het vierde kwartaal en mogelijk ook nog volgend jaar zullen spelen.

Jarenlang verloren

Sommige kenners houden er ook rekening mee dat Philips verloren marktaandeel op de slaapapneumarkt jarenlang niet meer goed zal maken en dat zal ook gevolgen hebben voor de beurskoers, denken zij. Het bedrijf zelf houdt tot nu toe vol dat zorgverleners vooral kijken naar hoe je omspringt met het oplossen van een dergelijk probleem.

Lees ook | Nieuwe topman Philips moet bedrijf uit moeilijke periode loodsen

De extra kosten die Philips maakt vanwege de problemen met de beademingsapparatuur hebben ook andere nadelige gevolgen, voorzien analisten. Zo is Philips waarschijnlijk meer geld kwijt aan schulden doordat de financiële situatie verzwakt. Het betekent vermoedelijk ook dat er minder geld naar onderzoek en ontwikkeling gaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen