Economie21 okt '22 13:59

VS in kou gezet door Turkije om oliediscussie: 'Gepest is niet terecht'

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten kunnen geen steun verwachten van NAVO-bondgenoot Turkije als het gaat om de heikele oliediscussie. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt dat zijn land ziet hoe 'een land opstaat en Saoedi-Arabië bedreigt', verwijzend naar de VS, die wil dat de Saoedies de olieproductie juist opvoeren, in plaats van verlagen om zo de prijs te verhogen.

De Turkse minister vindt dat 'het gepest niet terecht' is vanuit de VS. Biden probeert de hoge energieprijzen te tackelen in aanloop naar de belangrijke tussentijdse verkiezingen, waar de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden op het spel staan. Om zo de kiezer te paaien zouden de Amerikanen hebben geprobeerd druk uit te oefenen op Saoedi-Arabië om de olieproductie te verhogen, zodat er lagere prijzen zouden komen.

Lees ook | Biden wil kiezers winnen met olie-truc

'Probleem niet op te lossen met bedreigingen'

Aan dat 'verzoek' is geen gehoor gegeven vanuit OPEC+, het belangrijke oliekartel waarvan het Arabische koninkrijk onderdeel is. Cavusoglu liet weten dat als de VS lagere olieprijzen wil, het de sancties op Iran en Venezuela moet stopzetten. 'Als je de prijzen omlaag wil, haal dan die sancties weg. Je kan het probleem niet oplossen door een land te bedreigen', stelde de Turkse minister.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt dat zijn land ziet hoe 'een land opstaat en Saoedi-Arabië bedreigt', verwijzend naar de VS, die wil dat de Saoedies de olieproductie juist opvoeren, in plaats van verlagen om zo de prijs te verhogen.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt dat zijn land ziet hoe 'een land opstaat en Saoedi-Arabië bedreigt', verwijzend naar de VS, die wil dat de Saoedies de olieproductie juist opvoeren, in plaats van verlagen om zo de prijs te verhogen. (ANP / Anadolu Agency)

Ook Turkije zit in de maag met de hoge olieprijzen, maar Cavusoglu vindt de manier waarop de VS ermee omgaat niet juist. 'Turkije is niet blij met de stijgende prijzen, maar we gebruiken geen dreigementen. Op dit moment heeft de hele wereld olie uit Venezuela nodig. Op Iraanse olie zit een embargo.'

Lees ook | Saoedi-Arabië: Biden vroeg uitstel verlaging olieproductie tot na verkiezingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen