Economie24 okt '22 17:23

Europese industrie begint recessie te voelen

Auteur: Matthijs Meerman

Volgens sectoreconoom Albert-Jan Swart van ABN Amro zitten we in een recessie. De Europese industrie begint dit al te voelen. Volgens de inkoopmanagersindex van S&P Global kochten bedrijven de afgelopen tijd namelijk nog minder producten.

Fabriek van Tata Steel
Fabriek van Tata Steel (ANP)

Dit is volgens Swart zorgwekkend. 'Wij gingen er al vanuit dat de economie al een beetje zou gaan krimpen in het derde kwartaal en in het vierde nog meer. In die zin bevestigen deze cijfers dus onze verwachtingen,' vertelt hij.

Volgens een aantal kranten koersen we <koerst Nederland> snel op een recessie af, maar volgens de sectoreconoom zitten we daar al in. 'Voor een recessie moet je twee kwartalen een krimpende economie hebben. Het afgelopen kwartaal hebben we 0,2 procent krimp gehad, en in het vierde kwartaal wordt dit nog meer. We voldoen dus aan de definitie van een recessie.' Volgens Swart zijn de krantenkoppen dus terecht.

Energiecrisis

De recessie komt vooral door de energiecrisis. De industrie krijgt hier veel last van. 'Vooral de zware industrie', vertelt hij. 'Sectoren als de metaalindustrie verbruiken veel energie, en kunnen internationaal niet goed meer concurreren.' Ook consumenten gaan last krijgen van de recessie, zij zullen dit volgens Swart gaan merken aan de koopkracht.

Lees ook| Duitsland overweegt aardgassubsidies eerder in te stellen

Amerika

Ondertussen wordt de kloof tussen de Verenigde Staten en Europa groter. Dit komt ook vooral door de energiecrisis. 'De energiecrisis is een mondiaal fenomeen, maar Europa merkt hier nog meer van,' vertelt Swart. Amerika exporteert namelijk veel gas, Europese landen niet. Daardoor profiteert de Amerikaanse industrie hier enorm van. De Amerikaanse consument wordt hierdoor ook minder hard getroffen.

Lees ook| Recessie in Europa vrijwel zeker, maar in de VS gaat het lang niet slecht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen