Economie26 okt '22 16:12

Meebewegende huren zijn een probleem voor winkeliers

Auteur: ANP

Door de hoge inflatie dreigen veel winkeliers in de problemen te komen met het betalen van de huur. Dat komt omdat in contracten vaak is meegenomen dat de huur automatisch wordt verhoogd als het algehele prijspeil toeneemt. Winkeliersorganisatie INretail roept winkeliers en huurbazen op om met elkaar in gesprek te gaan.

Foto: ANP
Foto: ANP

De automatische huurverhoging was voorheen geen probleem, maar door de extreme inflatie zorgt het volgens de brancheorganisatie soms voor buitensporige prijsaanpassingen. Volgens hen staan huurverhogingen van bijna vijftien procent niet in verhouding tot de stijgende kosten van verhuurders.

Lees ook| Leegstand winkels binnenstad daalt

Volgens INretail kunnen ondernemers niet alle kostenstijgingen doorberekenen aan hun klanten. Naast de huurstijging, de loonkosten en energiekosten zijn winkeliers ook meer kwijt aan de inkoop van producten. Hoeveel winkeliers hier de dupe van worden is bij de organisatie niet duidelijk.

De winkeliersorganisatie vindt het ook van belang dat de huren niet maximaal worden opgeschroefd. Het is in de huidige markt moeilijk om nieuwe huurders voor een winkelpand te vinden. Om de winkeliers te helpen heeft INretail een modelbrief opgesteld. Ook drinkt de organisatie aan om genoegen te nemen met een huurverhoging van vijf procent.

Lees ook| Pandbazen stunten met huren van winkels


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen