Economie27 okt '22 11:16

Overheid mogelijk het schip in door Russische wanbetalers

Auteur: Matthijs Meerman

De overheid staat voor 35 miljoen garant voor bedrijven die goederen exporteren naar Rusland. De staat raakt dit geld mogelijk kwijt, vanwege de sancties die tegen Rusland zijn ingesteld.

Foto: ANP
Foto: ANP

De overheid verzekert Atradius DSB vaker economische activiteiten in risicovolle landen, omdat private verzekeraars het risico te hoog vinden. De overheid hoopt hiermee de export te stimuleren, maar vanwege het hoge risico gaat het soms mis.

Terughalen

Volgens Robbert Slijkeman van Atradius DSB hebben afnemers in Rusland op dit moment nog niet aan hun betalingsplichten voldaan. 'Mocht dat ook niet gebeuren vanwege de sancties, dan is het geld niet verdwenen. De betalingsplicht blijft dan overeind.' Pas nadat de sancties worden opgeheven kan het geld alsnog worden teruggehaald.

Een paar jaar geleden gebeurde dit ook bij de sancties tegen Iran. 'Het werd toen steeds lastiger voor bedrijven om vorderingen te innen,' vertelt Slijkeman. De verzekeraar heeft toen veel schade moeten uitkeren aan de Nederlandse bedrijven. 'Maar we hebben toen de sancties werden opgeheven al het geld kunnen terughalen uit Iran.'

Weinig export

Mochten er wanbetalers tussen zitten dan is dat volgens Slijkeman geen probleem. Nederland exporteert in verglijking met andere landen niet erg veel naar Rusland. 'Nederland exporteert tien keer zoveel naar Mexico, en twintig keer zoveel naar Brazilië, dus 35 miljoen is nog te overzien. Maar het is natuurlijk wel lekker als je het terugkrijgt.'

Lees ook| Russische wanbetalers kunnen Nederland tot 35 miljoen kosten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen