Economie26 okt '22 09:07

Personeel vreest voor sluiting Tata Steel IJmuiden

Auteurs: BNR Webredactie en Jorn Lucas

Personeel van Tata Steel in IJmuiden vreest dat de staalfabriek dicht moet als de toezichthouder de handhaving op de cokesfabrieken verder aanscherpt. 'Als je één onderdeel sluit, dan stort het hele bedrijf in', zegt voorzitter Cinta Groos van de Centrale Ondernemingsraad.

Volgens de Ondernemingsraad is de impact van sluiting op de de rest van het bedrijf enorm. 'We werken in ketens, de ene fabriek voedt de andere.' Ook FNV slaat alarm, in een brandbrief zegt de bond dat sluiting onvermijdelijk leidt tot 'een sociaal drama in de regio'.

Groen staal

Omwonenden vragen juist om sluiting en de provincie dreigde daar onlangs ook mee. De fabriek moet snel gaan verduurzamen, en volgens de OR wordt dat ook gedaan, maar gaat dat niet snel genoeg. 'Het gaat om de volgorde, de plannen rond 'Groen Staal' moeten sneller uitgevoerd worden, waarmee het staal zonder de cokesfabrieken gemaakt kan worden', zegt Groos.

Lees ook | Tata Steel gaat inzetten op staalproductie met waterstof

Limburg

OR en FNV vergelijken sluiting van Tata Steel met de de sluiting van de mijnen in Limburg, waar de gevolgen nog steeds merkbaar zijn. 'Het sociale drama heeft ook enorme impact op de gezondheid van mensen, werkgelegenheid is een belangrijke factor om een gezond leven te hebben.'

Image

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen