Economie26 okt '22 10:17Aangepast op 26 okt '22 11:27

Nederlandse wapenindustrie floreert, met dank aan Vladimir Poetin

Auteur: Mark van Harreveld

De Nederlandse wapenindustrie floreert nu steeds meer landen hun defensiebudgetten verhogen en de oorlog in Oekraïne voortduurt. Zo ontving Thales Nederland, producent van hoogtechnische defensiesystemen, 40 procent meer bestellingen dan vorig jaar. En sleepte de Nederlandse trailerbouwer voor tankopleggers Broshuis een miljoenorder binnen van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Scholieren bezoeken de Zr. Ms. Zeeleeuw onderzeeboot in de Scheveningse Haven. De onderzeeër is onderdeel van de Walrusklasse en zal binnenkort vervangen worden in verband met de verouderde staat van de vloot.
Scholieren bezoeken de Zr. Ms. Zeeleeuw onderzeeboot in de Scheveningse Haven. De onderzeeër is onderdeel van de Walrusklasse en zal binnenkort vervangen worden in verband met de verouderde staat van de vloot. (ANP / ANP / Remko de Waal)

'De Nederlandse wapenindustrie wordt geschat op een waarde van 5 miljard euro per jaar', zegt onderzoeker Pieter Wezeman van het Stockholm International Peace Research Institute. Volgens Wezeman beschikt Nederland over een breed palet van bedrijven die onder de noemer wapenindustrie vallen: van totale systemen tot componenten, materialen en militaire uitrusting. 'Voor Nederland, maar ook voor de rest van de wereld. De Nederlandse wapenindustrie maakt weinig echte wapens, nauwelijks munitie of tanks. Het gaat voornamelijk om onderdelen of radarsystemen.'

Lees ook | NAVO-landen zoeken extra wapens voor Oekraïne

Export

Wezeman voorziet een groei van de industrie. 'De vraag naar wapens was al tamelijk hoog in bepaalde delen van de wereld, daar speelde de Nederlandse wapenindustrie op in. De industrie heeft een omzet waarvan ongeveer de helft naar de wapenexport gaat, maar nu zien we dat de vraag naar wapens en alle mogelijke militaire uitrusting in Europa zelf en in de VS verder gestegen is als gevolg van de oorlog in Oekraïne.'

Lees ook | Ongekend voor Europa - Duitsland: 100 miljard euro naar defensie

Groei

'Zoals het er nu uitziet blijft Rusland gewoon onder Poetin en zijn regime. Dat betekent dat de dreigingsperceptie ten aanzien van Rusland heel hoog blijft en datzelfde geldt dus voor de vraag naar wapens. We zien dat veel Europese landen geld reserveren voor of hebben besloten de defensie-uitgaven op de lange termijn te laten stijgen.' Weliswaar is in NAVO-verband afgesproken dat de Europese defensie-uitgaven 2 procent van het bbp moeten bedragen, volgens Wezeman heeft een land als Polen al besloten naar 3 of 4 procent 'of zelfs hoger' te gaan.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen