Economie26 okt '22 21:46

Russische wanbetalers kunnen Nederland tot 35 miljoen kosten

Auteur: Bart van Rijswijk

De Nederlandse overheid staat op dit moment nog voor 35 miljoen euro garant in de export naar Rusland. Dat laat verzekeraar Atradius Dutch State Business weten aan BNR. Mogelijk is de staat dit geld kwijt: wanbetalingen kunnen momenteel niet altijd worden teruggevorderd vanwege de sancties.

(Photo (c) Paul van Riel ANP/ Hollandse Hoogte.)

De exportkredietverzekeringen zijn een erfenis van contracten die gesloten werden voordat Rusland Oekraïne binnenviel. Atradius DSB verzekert op rekening van het ministerie van Financiën vaker economische activiteiten in risicovolle landen waar private verzekeraars het laten afweten. De overheid wil met het verzekeren van deze transacties de Nederlandse export stimuleren. Onder meer machinebouwers, scheepswerven en baggeraars doen hier een beroep op.

Zij kloppen aan bij Atradius DSB om zich te verzekeren tegen het risico van wanbetaling door hun buitenlandse afnemer. ‘Bij wanbetaling keert Atradius DSB een schadevergoeding uit aan de verzekerde. Dat kan een Nederlandse exporteur of bank zijn. Daarna neemt Atradius DSB de vordering over en probeert die alsnog te incasseren’, legt de woordvoerder uit.

Lees ook: 'Wij hebben economisch meer last van de oorlog dan de Russen'

Vanwege de Europese sancties die het betalingsverkeer bemoeilijken en de politieke spanningen is dat volgens de woordvoerder in het geval van Rusland momenteel zeer lastig.

Al eerder dit jaar werd bekend dat er geen exportkredietverzekeringen meer kunnen worden afgegeven voor export naar Belarus en Rusland. ‘Voor Oekraïne ligt dat anders. Door de snel veranderende situatie in Oekraïne wordt het landenbeleid nog herzien, wat betekent dat we per geval beoordelen of het in aanmerking komt voor dekking.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen