Economie27 okt '22 12:47

Turkije verwacht inflatie van ruim 65 procent

Auteur: ANP

De Turkse centrale bank verwacht dat de inflatie eind dit jaar ongeveer 65,2 procent zal bedragen. Door onder meer de hogere kosten van energie is de prognose voor de inflatie flink opgeschroefd. In juli werd nog uitgegaan van een stijging van de consumentenprijzen van dik 60 procent op jaarbasis.

Gouverneur Sahap Kavcioglu van de centrale bank is mede dankzij een normalisering van de wereldwijde energieprijzen een stuk positiever voor volgend jaar. In 2023 zal de inflatie afnemen tot ruim 22 procent. De kosten van het levensonderhoud in Turkije namen afgelopen maand nog fors toe en liggen inmiddels 83,5 procent hoger dan een jaar terug. Dat is het hoogste niveau in meer dan twee decennia en ruim zestien keer zoveel als de officiële inflatiedoelstelling van de centrale bank van 5 procent.

Lees ook | Turkse gigaflatie boven 80 procent

Juist lagere rentes

Ondanks de hoge inflatie heeft de centrale bank, onder druk van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de rente dit jaar al een aantal keren flink verlaagd. In andere landen verhogen de centrale banken juist hun rentetarieven om de inflatie te beteugelen. Erdogan vindt, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente juist zorgt voor hogere prijzen.

Lees ook | 'ECB gaat rente weer fors verhogen'

Door de rente te verlagen wil Erdogan de koers van de Turkse lira drukken en de economie stimuleren. De lira is dit jaar flink in waarde gedaald waardoor het voor andere landen goedkoper is geworden om Turkse producten te kopen. De lage koers van de Turkse munt is echter ook ongunstig omdat het land zelf veel goederen uit het buitenland moet importeren. Daarnaast heeft de Turkse regering veel leningen in dollars afgesloten, die nu duurder worden om af te lossen.

De Turkse centrale bank verwacht dat de inflatie eind dit jaar ongeveer 65,2 procent zal bedragen.
De Turkse centrale bank verwacht dat de inflatie eind dit jaar ongeveer 65,2 procent zal bedragen. (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen