
In de verklaring de centrale bank staat dat de inflatie veel te hoog zal blijven. De ECB geeft ook aan dat er waarschijnlijk nog meer renteverhogingen nodig zijn om de inflatie weer naar een normaal niveau te krijgen. President Christine Lagarde van de centrale bank zei in een toelichting niet vooruit te willen lopen op hoeveel keer de bank dat zal doen en of het opnieuw grote stappen zijn.
De rente die banken betalen over geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen, de zogeheten depositorente, komt door het rentebesluit weer terug op 1,5 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2009.
BNR's huiseconoom Han de Jong vond Lagarde minder agressief klinken dan na de vorige vergadering van de ECB. 'Ze liet zich niet vastpinnen aan een uitspraak over hoe veel de verhoging van de volgende keer gaat zijn. Ze laat het afhangen van de cijfers zoals die dagelijks over de economie worden gepubliceerd.'
Lees ook | 'ECB gaat rente weer fors verhogen'
'ECB moest eerder rente verhogen'
Volgens De Jong was het verstandiger geweest als de ECB eerder was begonnen met het verhogen van de rente. Het doel van de renteverhoging is dat lenen dan duurder wordt. Mensen en bedrijven zullen op den duur dan wat minder geld gaan uitgeven. 'Maar door de inflatie van dit moment wordt die vanzelf gedrukt. We staan aan de rand van een recessie. Je zou dus kunnen bepleiten dat het verhogen van de rente niet nodig is.'
De volgende verhoging van de rente verwacht de huiseconoom in december. 'Ik denk dan niet met driekwart procent. Ik vermoed dat ze dan een half procent doen. Daarna wordt het toch wel onzeker.' Hij vond haar bij de vorige vergadering wat optimistisch over de economie. 'Maar nu zei ze heel spontaan dat de kans op een recessie is toegenomen.'
Volgens De Jong gaan we binnenkort nog niet iets merken van de renteverhogingen. 'Monetair beleid werkt op de economie met een vertraging. Economen gebruiken de vuistregel dat daar een vertraging van twee jaar op zit.' De Jong verwacht dat de inflatie uiteindelijk wel zal dalen. 'Maar of dat voldoende is, dat is moeilijk te beoordelen.'
Lees ook | 'Spaarders zijn slechter af, ondanks hogere rente'
In september bereikte de inflatie in het eurogebied 9,9%. In de afgelopen maanden hebben stijgende energie- en voedselprijzen, knelpunten in het aanbod en het herstel van de vraag van na de pandemie geleid tot meer prijsdruk en een stijging van de inflatie.
De ECB verhoogde de rente in juli al met een half procentpunt. Een renteverhoging had de centrale bank sinds 2011 al niet meer gedaan. In september nam de ECB een rentestap van driekwart procentpunt. Zo hoog voerde centrale bank nooit eerder op.
Inflatie
Sinds de Russische inval in Oekraïne is het leven in het eurogebied snel een stuk duurder geworden. Vooral de energieprijzen stijgen hard. Door de rente te verhogen maakt de centrale bank lenen duurder en zullen mensen en bedrijven op den duur wat minder geld gaan uitgeven. Zo hopen de beleidsmakers bij de ECB de vraag in de economie af te remmen en ervoor te zorgen dat de prijzen niet meer zo hard omhoog gaan.
Door de oplopende rente vrezen economen voor een recessie. Door de hoge inflatie wordt de koopkracht van huishoudens zwaar onder druk gezet. Ook dreigen sommige bedrijven in grote financiële problemen te komen vanwege de hoge energiekosten.