Economie28 okt '22 07:10Aangepast op 28 okt '22 09:57

Producentenvertrouwen daalt weer, maar minimaal

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in oktober iets verder gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de derde maand op rij dat het producentenvertrouwen verslechtert door zorgen over de hoge inflatie en een mogelijke recessie.

De index die het vertrouwen meet ging van 2,6 in september naar 2,5 in oktober, aldus het CBS. Dat komt vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderpositie. Daarentegen waren producenten wat minder negatief over de verwachte productie en was hun oordeel over de voorraden gereed product ook iets minder negatief.

Het producentenvertrouwen ligt nog wel boven het langjarige gemiddelde van 1,1. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

'Dat is een positieve verrassing', zegt BNR's huiseconoom Han de Jong. 'Het cijfer valt wat uit de toon, en dan ben ik geneigd om het te wantrouwen maar laten we er blij mee zijn.' Het CBS rapporteert dat ondernemers minder negatief zijn over hun voorraden. Dat is volgens De Jong moeilijk te rijmen met het nieuws dat pakhuizen overvol zijn. 'Dan zou je verwachten dat ondernemers minder positief zijn.'

Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in oktober iets verder gedaald. Het is de derde maand op rij dat het producentenvertrouwen verslechtert door zorgen over de hoge inflatie en een mogelijke recessie.
Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in oktober iets verder gedaald. Het is de derde maand op rij dat het producentenvertrouwen verslechtert door zorgen over de hoge inflatie en een mogelijke recessie. (ANP / Robin Utrecht)

Lees ook | 'Recessie is onontkoombaar'

Er zijn ook blije ondernemers

In meer dan de helft van alle bedrijfstakken was het producentenvertrouwen in oktober lager dan een maand eerder. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie verreweg het meest positief. Ook ondernemers in de transportmiddelen-, textiel- en metaalindustrie waren positief. 'Dat strookt met wat we in de rest van de wereld zien wat betreft investeringen door bedrijven. Het gaat ook goed met de transportmiddelenindustrie, dat duidt mogelijk op verbeterde levering van chips', zegt De Jong. 'De sectorale verdeling van onze industrie is positief in het huidige wereldbeeld, hoewel er ook sectoren zijn waar het een stuk minder gaat.'

De benutting van machines en installaties in de industrie kwam bij aanvang van het vierde kwartaal van 2022 uit op 82,7 procent. Dat was een daling ten opzichte van een kwartaal eerder en ook lager dan een jaar eerder.

Duitse economie verslechtert

Het CBS merkt verder op dat in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, het vertrouwen van producenten in oktober verder is verslechterd. Dat komt doordat ze negatiever waren over de toekomstige bedrijvigheid. Ook in Duitsland daalde de bezettingsgraad, van 85,3 naar 84,6 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen