Economie28 okt '22 10:18

'Marktpositie van Apple sterker dan ooit'

Auteur: Matthijs Meerman

Apple heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt. Het Amerikaanse concern heeft de afgelopen periode van bijna alle producten meer verkocht. De iPhone blijft nog steeds het grote succes van het bedrijf, die was goed voor bijna de helft van de winst. Dat is opvallend, want de iPhone 14 was namelijk pas twee weken op de markt.

Apple heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt. Het Amerikaanse concern heeft de afgelopen periode van bijna alle producten meer verkocht.
Apple heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt. Het Amerikaanse concern heeft de afgelopen periode van bijna alle producten meer verkocht. (ANP / Associated Press)

'Dat was wel een beetje opvallend,' zegt Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger. 'Apple heeft de productie een beetje teruggeschroefd, en er waren wat leveringsproblemen. Maar desalniettemin waren de cijfers dus wel erg goed.' In totaal zijn er meer dan 51 miljoen iPhones verkocht voor gemiddeld 840 dollar per telefoon.

Lees ook| Ja - ook de iPhone krijgt een USB-C-aansluiting

Volgens Zwanenburg helpt het dat Apple een hele loyale klantenkring heeft. 'Het is bijna een soort religie, zo sterk is de Apple community, ze doen het natuurlijk ook erg slim door er een soort ecosysteem van te maken.' De beleggingsstrateeg doelt hiermee op producten als de Apple Watch en AirPods.

China

Zelfs in China deed het bedrijf goede zaken. Hier steeg de omzet met zes procent. Dat is opvallend, want een paar grote concurrenten van Apple zijn Aziatisch. Daarnaast was er in een groot gedeelte van China nog een lockdown in verband met de coronapandemie. 'Apple heeft daar weinig last van gehad, en dat is opvallend,' vertelt Zwanenburg. 'Ik denk dat dit ook door de sterke marktpositie van Apple komt.'

Lees ook| Nieuwste iPhones ook verkrijgbaar in Rusland: 'Waarom niet?'

Sterke marktpositie

De Macs, oftewel de computers van Apple, waren goed voor een omzetstijging van meer dan 25 procent. Dat betekent dat de Macs meer dan elf miljard dollar opleverden. Volgens Zwanenburg is dit een wereld van verschil met concurrent Microsoft, waar alles onder druk staat. 'De marktpositie van Apple is sterker dan ooit,' zegt hij.

Betaalde diensten

Alleen de betaalde diensten bleven achter. 'Wat je ziet is dat er meer dan 900 miljoen digitale diensten worden afgenomen,' vervolgt de beleggingsstrateeg. 'Dus als ze gewoon een dollar per dienst erbij optellen, dan heb je bijna een miljard meer winst.' Op jaarbasis is de dienstentak overigens wel gegroeid.

Lees ook| Apple verhoogt prijzen, Meta moet 'mojo terug' en gamen is goed voor hersens


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen