Economie28 okt '22 13:42Aangepast op 31 okt '22 10:14

Bedrijven zeer somber over economische toekomst

Auteur: ANP

Het economisch vertrouwen in de eurozone is deze maand gedaald tot het diepste punt sinds november 2020. Toen zorgde een nieuwe golf aan coronabesmettingen voor een negatieve stemming onder ondernemers en huishoudens. Nu zijn het vooral bedrijven in de industrie en dienstensector die pessimistisch zijn.

Lees ook | Producentenvertrouwen daalt weer, maar minimaal

Net als in Nederland kampen veel andere Europese landen met sterk gestegen energieprijzen en hoge inflatie. In de industrie hebben ondernemers op dit moment te maken met een afname van het aantal opdrachten, terwijl de onverkochte voorraden toenemen. Dienstverlenende bedrijven, waar bijvoorbeeld restaurants en vervoerders onder vallen, zijn zowel over de huidige situatie als de nabije toekomst pessimistischer. Hierbij speelt waarschijnlijk mee dat Europeanen door de prijsstijgingen minder te besteden hebben.

Optimisme aan de horizon

Consumenten zijn juist iets optimistischer geworden dan in september. In die maand daalde het consumentenvertrouwen tot een historisch dieptepunt. Winkeliers wonnen ook aan vertrouwen door sterke verkoopcijfers in de afgelopen maanden.

Het economisch vertrouwen in de eurozone is deze maand gedaald tot het diepste punt sinds november 2020.
Het economisch vertrouwen in de eurozone is deze maand gedaald tot het diepste punt sinds november 2020. (ANP / Laurens van Putten)

De graadmeter van de Europese Commissie voor het economische sentiment daalde 1,1 punt tot een stand van 92,5. In heel de Europese Unie zakte het vertrouwen met 1,5 punt tot 90,9.

Franse economie groeit minder hard

De economie van Frankrijk is in het derde kwartaal minder hard gegroeid dan in voorgaande periodes. Dat komt onder andere doordat huishoudens een pas op de plaats maakten met hun uitgaven en het land meer importeerde dan exporteerde. De vertraging voedt de vrees dat Europa binnenkort met een recessie te maken krijgt.

Lees ook| DNB-baas: energiesteun voor iedereen is onverstandig

Het bruto binnenlands product (bbp) van de op een na grootste economie van de Europese Unie steeg nog met 0,2 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden, meldde het nationale statistiekbureau Insee. In het tweede kwartaal groeide de economie nog met 0,5 procent.

Lees ook | Frankrijk trekt miljarden uit voor energiehulp kleine bedrijven

Waar Frankrijk net als andere Europese landen in eerdere kwartalen volop profiteerde van een opleving van het internationaal toerisme, groeiden de inkomsten uit die sector in het afgelopen kwartaal minder hard. Tegelijkertijd hadden consumenten te maken met erg hoge inflatie waardoor ze voorzichtiger werden met de uitgaven.

Insee maakte ook bekend dat het dagelijks leven voor Fransen in oktober 6,2 procent duurder was geworden. Daarmee stegen de prijzen nog harder dan in september, toen de inflatie 5,6 procent bedroeg, doordat energie en voedingsmiddelen duurder werden.

Spanje

Ook in Spanje vertraagde de economische groei aanzienlijk. Waar het bbp in het tweede kwartaal nog met 1,5 procent steeg in vergelijking met het voorgaande kwartaal, bleef de toename in het derde kwartaal op 0,2 procent steken. Ook hier raakte de hoge inflatie de uitgaven van Spaanse huishoudens hard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen