Economie27 okt '22 18:24

Vattenfall waarschuwt voor 'onzekerheid' energielevering

Auteur: BNR Webredactie

Het van oorsprong Zweedse energiebedrijf Vattenfall waarschuwt voor 'grote onzekerheden' in aanloop naar de winterperiode. Volgens het concern blijven de elektriciteitsprijzen sterk schommelen rond historisch hoge niveaus.

Ook de kosten van brandstoffen die nodig zijn voor het opwekken van elektriciteit blijven hoog, stelt de energieleverancier. Vattenfall is in Nederland een van de grootste energieleveranciers met zo'n 2 miljoen klanten. 'Veel van onze klanten zijn angstig voor de winter', zegt Anna Borg, topvrouw bij Vattenfall. Zij wijst er ook op dat de kredietrisico's van het concern groter zijn geworden als gevolg van de verslechterde marktomstandigheden.

Het van oorsprong Zweedse energiebedrijf Vattenfall waarschuwt voor 'grote onzekerheden' in aanloop naar de winterperiode.
Het van oorsprong Zweedse energiebedrijf Vattenfall waarschuwt voor 'grote onzekerheden' in aanloop naar de winterperiode. (ANP / Berlinda van Dam)

Olie- en gasexpert Ronald de Zoete ziet juist op dit moment minder onzekerheid. 'Op de korte termijn ziet het er in Europa goed uit. Dat komt onder andere door het milde weer en goedgevulde gasvoorraden. Op de hele korte termijn is er nog geen paniek', volgens hem. Toch ziet hij voor de langere termijn wel wat onzekerheid. 'Als we de wintermaanden ingaan, dan hangt het af van hoe het weer is en of de gasprijs wel of niet verder omhoog gaat. Daarbij komt ook dat we een vanaf december een boycot hebben op Russische olie.'

Lees ook | Frankrijk trekt miljarden uit voor energiehulp kleine bedrijven

Meer onzekerheid door mogelijke kolenban

De Zoete waarschuwt daarnaast voor de reactie die Rusland daarop zal geven. 'Stel Rusland gaat naast gas en olie ook geen kolen meer leveren aan Europa, dan gaan in het verre Oosten de kolencentrales dicht, en meer op aardgas draaien. Dat kan het plaatje helemaal veranderen, waardoor de huidige relatief lage gasprijzen naar veel hogere niveaus gaan in het eerste kwartaal van 2023.'

Omzet Vattenfall omhoog

Door de hoge energieprijzen wist Vattenfall zijn omzet wel flink op te voeren in het derde kwartaal, tot 53 miljard Zweedse kroon. Dat is omgerekend zo'n 4,9 miljard euro. In dezelfde periode een jaar eerder bedroegen deze inkomsten 36 miljard kroon.

Lees ook | Golf aan faillissementen verwacht; Nederland koploper

De winst daalde wel hard tot omgerekend 611 miljoen euro. Een jaar eerder bleef er nog bijna drie keer zoveel over onder de streep. Die winstdaling heeft grotendeels te maken met een vergoeding die Vattenfall vorig jaar van Duitsland kreeg voor het sluiten van een kerncentrale in dat land. Die inkomsten heeft Vattenfall dit jaar niet. De winst ging, aangepast voor onder meer belasting, in de afgelopen periode wel met 30 procent omhoog tot 6,2 miljard kroon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen