Economie28 okt '22 18:15

Brussel laat lidstaten langer bedrijven steunen door Oekraïne-oorlog

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne mogen lidstaten van de Europese Unie langer steun geven aan getroffen bedrijven. Ook worden de regels voor staatssteun verder versoepeld, omdat de oorlog in Oekraïne voortduurt, zo meldt de Europese Commissie. De soepeler regels golden tot eind dit jaar, maar blijven nu tot eind 2023 van kracht.

(Alexandre Lallemand / Unsplash)

De Russische oorlog tegen Oekraïne en de daaropvolgende EU-sancties en Russische vergeldingsmaatregelen hebben sommige Europese bedrijven hard geraakt. Ondernemingen zijn klandizie of leveranciers verloren en kampen met onbetaalbare energierekeningen. De commissie rekte de staatssteunregels een maand na de Russische inval in Oekraïne al op en liet de teugels afgelopen zomer verder vieren. Maar dat blijkt volgens haar niet genoeg. Zeker nu de energiecrisis blijft woeden.

Lees ook | 'Uitspraken Biden over atoomdreiging Rusland zijn bangmakerij'

De limiet voor overheidssteun per bedrijf gaat omhoog naar 2 miljoen euro. Voor boeren en vissers is dat respectievelijk 250.000 en 300.000 euro. Overheden mogen voor energiebedrijven in de problemen voor 90 procent garant staan. Veel energiebedrijven hebben door de torenhoge prijzen van bijvoorbeeld gas moeite om de borg te betalen die leveranciers doorgaans bij een transactie vragen.

Energierekening bedrijven

De regeringen van de EU-landen of lagere overheden krijgen ook meer ruimte om bedrijven te helpen met hun energierekening. Als ze die willen compenseren, mogen ze kijken naar hoeveel ze nu verbruiken maar ook naar hoeveel dat voorheen was, mits het voor bedrijven wel voordelig blijft om energie te besparen.

De gasprijzen zijn de afgelopen weken rap gedaald, maar liggen nog altijd veel hoger dan eerdere jaren. Bovendien kunnen ze de komende maanden zomaar weer fors stijgen, waarschuwen deskundigen. De commissie is inmiddels betrekkelijk gerust op de komende winter, maar maakt zich zorgen over de volgende.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen