Financieel30 okt '22 13:45

DNB-baas: energiesteun voor iedereen is onverstandig

Auteur: ANP

Het zou onverstandig zijn van het kabinet om alle huishoudens ook volgend jaar een korting te geven van 190 euro op de energierekening, zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank.

'Dan gaat het kabinet de overheidsfinanciën op een onhoudbaar pad zetten', zei Knot vandaag in het tv-programma Buitenhof. Hij vindt dat de energiesteun alleen bij mensen terecht zou moeten komen die het echt nodig hebben.

Het zou onverstandig zijn van het kabinet om alle huishoudens ook volgend jaar een korting te geven van 190 euro op de energierekening, zegt DNB-president Klaas Knot.
Het zou onverstandig zijn van het kabinet om alle huishoudens ook volgend jaar een korting te geven van 190 euro op de energierekening, zegt DNB-president Klaas Knot. (ANP / Bart Maat )

Energiesteun

In november en december krijgt iedereen een korting van 190 euro op de kosten van energie. Vanaf januari geldt een prijsplafond op de energierekening. Knot benadrukt al langer dat steun voor mensen die moeite hebben rond te komen nu goed is, maar dat die steun gericht moet zijn en ook gedekt in de begroting van overheden. De Nederlandse regering kiest daarentegen voor een prijsplafond dat voor iedereen geldt en weet bovendien nog niet hoe de kosten daarvoor worden gedragen.

Lees ook | Bedrijven zeer somber over economische toekomst

Volgens Knot betekent deze vorm van steun op termijn dat er fors bezuinigd moet worden. 'Het geld groeit niet aan de bomen en als je extra uitgaven wil doen zal je de vraag moeten beantwoorden over de dekking van die uitgaven', aldus de DNB-president.

Recessie

Knot geeft ook aan dat het steeds waarschijnlijker wordt dat er een recessie aan zit te komen in Nederland. 'Maar we moeten ons ook afvragen: hoe erg is dat eigenlijk? Er zijn op dit moment 43 procent meer vacatures dan dat er werklozen zijn. Het is een hard gelag voor mensen als ze hun baan verliezen doordat een bedrijf failliet gaat, maar er zijn wel mindere tijden om je baan kwijt te raken', aldus Knot.

Lees ook | Golf aan faillissementen verwacht, Nederland koploper


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen