Economie31 okt '22 11:33Aangepast op 31 okt '22 13:49

Klaas Knot: 'Recessie onvermijdelijk'

Auteur: BNR Webredactie

President van De Nederlandsche Bank Klaas Knot verwacht dat een recessie onvermijdelijk is om de economie te laten afkoelen. Volgens Knot is een recessie waarschijnlijk nodig om zo de inflatie naar beneden te krijgen.

De bezettingsgraad van de economie is 103 procent, aldus Knot, die Nederland vergeleek met 'een hotel dat meer overnachtingen verkoopt dan het kamers heeft'. 'Er zijn mindere tijden om je baan te verliezen'. Nu wordt dus de vraag vanuit de economie gelijk getrokken met het verminderd aanbod.

Lees ook | Kwartaalcijfers en rentebesluit Fed beheren beursweek

De DNB-president benadrukte dat de ECB nog niet klaar is met het verkrappen van het beleid. In de huidige 'eerste helft' wordt het beleid 'genormaliseerd' tot 'neutraal', waarbij het beleid noch stimuleert, noch afremt. 'Daar hebben we de decembervergadering nog voor nodig, dan zullen we opnieuw een forse stap gaan zetten.' De vraag is dan: 'Zit er dan weer een renteverhoging van 75 basispunten in het vat?' Volgens Knot is dat mogelijk, maar is het nog te vroeg om daar een uitspraak over te doen.

In de 'tweede helft' zal de ECB volgens Knot kiezen voor 'een ander speltype', te weten 'iets kleinere renteverhogingen' in combinatie met het laten krimpen van de balans. 'Dan zitten we in de zone waarin de economie actief gaan afkoelen, en dat is nodig. Anders krijg je de inflatie niet van 10 procent naar 2 procent.'

Lees ook | 'Verhaal van de ECB had veel harder gemogen'

Ook uit de DNB-president kritiek op het huidige kabinet die volgens hem de staatsschuld verder 'opjaagt' juist nu de economie er niet goed voorstaat. Hij waarschuwt voor een herhaling van de jaren '70 en zegt: 'beperk de regeling tot huishoudens die het echt nodig hebben. Anders hebben we weer drie kabinetten Lubbers nodig om dit op te lossen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen