In Nederland is de gasopslag voor 92 procent gevuld, ziet Peters. De energiedeskundige denkt dat dit genoeg is om de winter door te komen. 'We hebben 12 miljard kuub gas in de opslagen, dat is één derde van het jaarlijks gebruik. Maar door besparingen kunnen wij daar nog langer gebruik van maken'. Peters verwacht dat de bergingen zeker tot maart in de Nederlandse energievoorziening kunnen voorzien.

Tot augustus maakte de gasprijzen een sterke stijging door, dit kwam voor een groot gedeelte door het vullen van de gasvoorraden. Toen uiteindelijk de voorraden gevuld waren, daalde de gasprijs weer. De energiedeskundige denkt dat de prijs zo hoog is geworden doordat alle landen hun voorraden tegen welke prijs dan ook wilden vullen. Dit zorgde volgens Peters voor een grote stijging in de vraag, terwijl het aanbod hier niet in mee ging. Peters verwacht dat een milde winter voor een verdere prijsdaling kan zorgen van het gas.
Lees ook| Gasopslagen nu voor 90 procent gevuld: 'Tekort deze winter uitgesloten'
Volgend jaar
Peters maakt zich vooral zorgen over de volgende winter, omdat 'de gasvoorraden dan weer opnieuw gevuld moeten worden'. Wel verwacht hij dat de Europese solidariteitsafspraken over de inkoop van gas ervoor zorgen dat de gasprijs minder snel zal stijgen dan dit jaar het geval was.
Veel Russisch gas gaat op dit moment naar China en India. Peters denkt niet dat wij direct Russisch gas importeren via deze landen. Wel ziet de energiedeskundige dat Europa juist lng inkoopt dat normaal gesproken richting Azië zou gaan.
De EU heeft om de leveringszekerheid van alle landen te garanderen solidariteitsafspraken gemaakt om elkaar te helpen in nood. Peters denkt dat de landen elkaar makkelijk kunnen steunen, doordat het gasnetwerk in Europa sterk verbonden is. 'Nederland heeft gasopslagen voor Duitsland en Engeland, maar in Duitsland liggen juist weer opslagen voor Nederland.'