Economie1 nov '22 13:38

Boodschappen mogelijk weer duurder

Auteur: Jeroen Langeveld

De kans is groot dat de prijs van het boodschappenmandje nog verder stijgt, dit komt doordat leveranciers dreigen hun prijzen met meer dan tien procent te verhogen. Dat schrijft het Financieele Dagblad. FD-journalist Jan Braaksma ziet dat dit 'het seizoen is waarin de prijzen voor volgend jaar worden onderhandeld.'

Eerder dit jaar werden volgens Braaksma de contracten al opengebroken door de sterk opgelopen inflatie, maar 'in deze business is het normaal dat de prijzen één keer per jaar worden afgesloten.' De FD-journalist verwacht dat de stijging vooral in producten gaat zitten waar grondstoffen bij betrokken zijn. 'Het gaat dan om granen en suiker, maar ook producten die energie-intensief zijn om te produceren.' De prijsstijging van versproducten lijkt wel mee te vallen, verwacht Braaksma.

'In deze business is het normaal dat de prijzen één keer per jaar worden afgesloten.' De FD-journalist verwacht dat de stijging vooral in producten gaat zitten waar grondstoffen bij betrokken zijn. 'Granen en suiker, maar ook producten die energie intensief zijn om te maken.' De prijsstijgingen van vers producten lijkt wel mee te vallen, denkt Braaksma.
'In deze business is het normaal dat de prijzen één keer per jaar worden afgesloten.' De FD-journalist verwacht dat de stijging vooral in producten gaat zitten waar grondstoffen bij betrokken zijn. 'Granen en suiker, maar ook producten die energie intensief zijn om te maken.' De prijsstijgingen van vers producten lijkt wel mee te vallen, denkt Braaksma. (ANP / Richard Brocken)

Braaksma verwacht dat supermarkten niet alle prijsstijgingen gaan doorberekenen aan de consument. 'Ze zien mensen naar de discounters Aldi, en Lidl verdwijnen, en mensen laten steeds vaker A-merken staan voor huismerken.' Volgens de FD-journalist zijn de supermarkten bang dat klanten bij prijsverhogingen weglopen.

Lees ook| Consument holt door inflatie terug naar de discounter

Lege schappen

Tijdens eerdere prijsstijgingen dit jaar kwamen bepaalde schappen in de supermarkt leeg te staan. Braaksma verwacht dat de onderhandelingen tussen leveranciers en supermarkten er weer hard aan toe zullen gaan. Dit komt niet alleen door de gestegen inflatie, maar ook doordat de 'macht richting de producenten is verschoven, in de vorm van clausules om hogere transportkosten te vergoeden.' Hij ziet wel dat grote A-merken een nog sterkere onderhandelingspositie hebben dan kleinere leveranciers. 'Een grote supermarkt zonder Coca-cola, en Lays is bijna niet voor te stellen, daardoor is de onderhandelingspositie bij die bedrijven zwakker.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen