Eerder dit jaar werden volgens Braaksma de contracten al opengebroken door de sterk opgelopen inflatie, maar 'in deze business is het normaal dat de prijzen één keer per jaar worden afgesloten.' De FD-journalist verwacht dat de stijging vooral in producten gaat zitten waar grondstoffen bij betrokken zijn. 'Het gaat dan om granen en suiker, maar ook producten die energie-intensief zijn om te produceren.' De prijsstijging van versproducten lijkt wel mee te vallen, verwacht Braaksma.

Braaksma verwacht dat supermarkten niet alle prijsstijgingen gaan doorberekenen aan de consument. 'Ze zien mensen naar de discounters Aldi, en Lidl verdwijnen, en mensen laten steeds vaker A-merken staan voor huismerken.' Volgens de FD-journalist zijn de supermarkten bang dat klanten bij prijsverhogingen weglopen.
Lees ook| Consument holt door inflatie terug naar de discounter
Lege schappen
Tijdens eerdere prijsstijgingen dit jaar kwamen bepaalde schappen in de supermarkt leeg te staan. Braaksma verwacht dat de onderhandelingen tussen leveranciers en supermarkten er weer hard aan toe zullen gaan. Dit komt niet alleen door de gestegen inflatie, maar ook doordat de 'macht richting de producenten is verschoven, in de vorm van clausules om hogere transportkosten te vergoeden.' Hij ziet wel dat grote A-merken een nog sterkere onderhandelingspositie hebben dan kleinere leveranciers. 'Een grote supermarkt zonder Coca-cola, en Lays is bijna niet voor te stellen, daardoor is de onderhandelingspositie bij die bedrijven zwakker.'