Lees ook | PostNL voor rechter wegens klacht over onderbetaling
Ondanks de tegenvallende resultaten heeft PostNL hoge verwachtingen van het piekseizoen dat voor de deur staat. 'We verwachten dat we in het vierde kwartaal veel drukke dagen tegemoet gaan waar we twee keer zoveel pakketjes wegbrengen', legt ceo Herna Verhagen uit. De pakketbezorger heeft dan ook extra veel mensen in dienst gehouden om de druk aan te kunnen.
Maatregelen
Maar die extra mensen zorgen ervoor dat de loonkosten hoog blijven. Om te kunnen overleven voert PostNL volgens Verhagen een aantal maatregelen in. 'We zijn bezig met het optimaliseren van de bezorgritten. Daarnaast stellen we sommige investeringen tijdelijk uit. Het gaat dan niet om investeringen op het gebied van duurzaamheid, maar we openen bijvoorbeeld minder snel een nieuw sorteercentrum. Door het teruglopende aantal pakketten is ook minder behoefte aan zo'n nieuw centrum.'
Lees ook | Zuinige consument zorgt voor overvolle pakhuizen
PostNL verhoogt daarnaast de prijzen voor het versturen van pakketten voor consumenten. En ook postzegels worden duurder. Verhagen stelt dat door de hoge inflatie het behouden van het huidige prijsniveau niet haalbaar is. Daarom is PostNL met klanten in gesprek om te bepalen hoe die inflatie kan worden verwerkt in de prijzen.
Concurrentie
Tegelijkertijd breidt concurrent DHL de diensten in Nederland uit. Vanaf aankomend jaar wil de koeriersdienst ook post bezorgen. Verhagen voelt de hete adem van DHL naar eigen zeggen niet. 'We houden de marktaandelen goed in de gaten en we zien de afgelopen kwartalen nog geen verschuivingen. Nieuwe toetreders zijn er daarnaast altijd, daarom is het belangrijk dat je blijft innoveren', verklaart de ceo van PostNL.
