Economie15 nov '22 16:02

Olieprijs daalt door dreigende recessie

Auteur: BNR Webredactie

Nadat de gasprijs al flink daalde de afgelopen tijd, is nu hetzelfde te zien op de markt voor olie. Door de angst dat er steeds minder olie wordt gebruikt, zakte de prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) olie onder de 85 dollar. Enkele dagen terug moest er nog ruim 92 dollar voor een vat worden betaald.

De prijs daalde mede door verwachting van oliekartel OPEC dat de vraag naar olie nog lager zal zijn dan eerder werd gedacht. Daarnaast stelde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat de olieconsumptie dit kwartaal 240.000 olievaten per dag lager zal zijn, vergeleken met het laatste kwartaal van 2021. Naast de dalende prijs voor WTI-olie zakte ook de prijs voor een vat Brentolie. Waar je begin juni nog 120 dollar moest neertikken voor een vat Brentolie, is dat nu nog maar 91 dollar.

Nadat de gasprijs al flink daalde de afgelopen tijd, is nu hetzelfde te zien op de markt voor olie. Door de angst dat er steeds minder olie wordt gebruikt, zakte de prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) olie onder de 85 dollar.
Nadat de gasprijs al flink daalde de afgelopen tijd, is nu hetzelfde te zien op de markt voor olie. Door de angst dat er steeds minder olie wordt gebruikt, zakte de prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) olie onder de 85 dollar. (ANP / AFP)

Niet alleen het Westen kampt met lage vraag naar olie. Ook Rusland ziet dat de vraag naar hun olie daalt, maar vooral vanwege de westerse sancties op het land. In 2023 zal Rusland daarom mogelijk minder dan 10 miljoen vaten olie per dag oppompen, stelde het IEA. Rusland heeft wel een deel van de olie die het naar het Westen stuurde aan andere landen verkocht, maar kon daarmee de weggevallen vraag niet goedmaken. Zo verkocht Rusland onder andere meer olie aan India, China en Turkije. Dat ging om ruim 1 miljoen vaten per dag sinds het land eind februari Oekraïne binnenviel.

Lees ook | OPEC ziet meer onzekerheden op oliemarkt

Onder niveau van voor oorlog

Door onder meer een olie-embargo van de Europese Unie dat in december van kracht wordt en een ban op olieproducten die in februari gaat gelden zal de vraag naar Russische olie verder afnemen. De olieproductie zal daarom ook teruggeschroefd worden en in maart 2 miljoen vaten per dag onder het niveau van voor de oorlog liggen, verwacht het IEA. Gemiddeld zal Rusland in 2023 9,6 miljoen vaten per dag oppompen.

In de winter blijft de oliemarkt nog in evenwicht, verwacht het energieagentschap. Maar door de Europese sancties kan de druk op de oliemarkt vervolgens wel toenemen. Oliekartel OPEC besloot samen met partners als Rusland onlangs al om de olieproductie te verlagen om de prijs te stutten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen