Economie15 nov '22 17:13

Jetten belooft compensatie aan gemeenten voor gedwongen overstappen energieleverancier

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse gemeenten die zijn overgestapt van energieleverancier vanwege Russische sancties worden gecompenseerd. Dat belooft energieminister Rob Jetten nadat de Europese Commissie de nationalisatie van een Gazprom-dochter door Duitsland heeft goedgekeurd. De energieleverancier wordt omgevormd naar Sefe Energy, waarmee het los kom te staan van het oorspronkelijke Russische moederbedrijf.

Door de nationalisatie vervallen ook alle sancties die de EU heeft ingesteld tegen het bedrijf. Dat brengt weer lucht voor Nederlandse gemeenten die eerder een energiecontract hadden met het vorige bedrijf. Zij hoeven, net zoals andere lagere overheden, sportclubs en scholen, niet hun gascontract op te zeggen, zo bevestigt ook energieminister Rob Jetten.

Nederlandse gemeenten die zijn overgestapt van energieleverancier vanwege Russische sancties worden gecompenseerd. Dat belooft energieminister Rob Jetten nadat de Europese Commissie de nationalisatie van een Gazprom-dochter door Duitsland heeft goedgekeurd.
Nederlandse gemeenten die zijn overgestapt van energieleverancier vanwege Russische sancties worden gecompenseerd. Dat belooft energieminister Rob Jetten nadat de Europese Commissie de nationalisatie van een Gazprom-dochter door Duitsland heeft goedgekeurd. (ANP / Laurens van Putten)

Tientallen instanties hadden een contract staan met de voormalige Gazprom-dochter. Zij moesten door de sancties in allerijl een nieuwe energieleverancier zoeken, wat weer gepaard ging met zeer hoge kosten vanwege de gestegen energieprijs. Instanties die nog geen alternatief konden vinden kregen overigens al ontheffing, maar die ontheffing is per direct niet meer nodig omdat het genationaliseerde bedrijf niet gesanctioneerd is, schrijft Jetten aan de Kamer. Organisaties hoeven dus ook niet op zoek naar een nieuwe energieleverancier voor wanneer de ontheffing zou verlopen.

Jetten belooft compensatie voor gedupeerden

FD-journalist Gerben van der Marel ziet dat de 'Nederlandse gemeenten gered zijn', al kleven er ook nadelen aan. Sommige instanties en organisaties zijn al overgestapt naar een andere energieleverancier en betalen daarvoor de hoofdprijs. 'Dat is ongelooflijk zuur en minister Jetten is zich daar ook van bewust. Hij belooft dat die organisaties worden gecompenseerd. Zij moeten echter nog wel even wachten, dat gebeurt pas medio volgend jaar.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen