Economie16 nov '22 11:40

Chipmachinemaker ASML blijft investeren in Taiwan

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Nederlandse chipmachinemaker ASML zal blijven investeren in Taiwan. Het bedrijf wil zijn personeelsbestand verder uitbreiden, ook wil het blijven investeren in de toeleveringsketens en in de afdeling onderzoek en ontwikkeling. Dat meldt Taiwan's presidentiële kantoor naar aanleiding van een ontmoeting van ASML's operationeel directeur Frédéric Schneider-Maunoury met de Taiwanese president Tsai Ingwen.

In de cleanrooms van chipmachinefabrikant ASML worden machines vakkundig in elkaar gezet, getest en gereed gemaakt voor transport. ASML is een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van apparatuur voor het maken van chips.
In de cleanrooms van chipmachinefabrikant ASML worden machines vakkundig in elkaar gezet, getest en gereed gemaakt voor transport. ASML is een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van apparatuur voor het maken van chips. (ANP / Ton Toemen Fotografie)

Lees ook | 'China en de VS spelen op scherp'

In juli volgend jaar start ASML met een investeringsproject in Noord-Taiwan. Volgens de Taiwanese vicepremier Shen Jong-chin gaat het om de grootste investering van het bedrijf in Taiwan. De eilandstaat is de thuisbasis van chipfabrikant TSMC, een van ASML's grootste klanten.

ASML werkt hard om zijn productiecapaciteit uit te breiden om te kunnen voldoen aan de sterk aangetrokken wereldwijde vraag naar chips en zijn machines om die chips te maken. Tijdens de coronapandemie kampten veel sectoren, zoals de auto-industrie, met een tekort aan computerchips. Om die tekorten weg te werken wordt er wereldwijd flink geïnvesteerd in nieuwe chipfabrieken.

Lees ook | IMF waarschuwt voor rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China

Topman Peter Wennink van ASML legde eerder deze week nog de eerste steen van het nieuwe Zuid-Koreaanse hoofdkantoor van zijn bedrijf. Tot 2024 investeert ASML omgerekend een kleine 176 miljoen euro in dat land, waar grote chipmakers als Samsung en SK Hynix zijn gevestigd.

Lees ook | ASML koopt voor miljarden aan eigen aandelen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen