Economie16 nov '22 13:22

NLInvesteert: meer behoefte aan lening buiten de bank om

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Financieringsplatform NLInvesteert denkt dat de behoefte aan leningen die niet van banken komen het komend jaar zal toenemen bij mkb-bedrijven. 'We zien signalen voor een zware recessie', zegt directeur Dirkjan Takke. Als ondernemers dan bij de bank geen geld meer kunnen krijgen zullen ze proberen buiten de bank alsnog een kredietverstrekker te vinden.

Financieringsplatform NLInvesteert denkt dat de behoefte aan leningen die niet van banken komen het komend jaar zal toenemen bij mkb-bedrijven. 'We zien signalen voor een zware recessie', zegt directeur Dirkjan Takke.
Financieringsplatform NLInvesteert denkt dat de behoefte aan leningen die niet van banken komen het komend jaar zal toenemen bij mkb-bedrijven. 'We zien signalen voor een zware recessie', zegt directeur Dirkjan Takke. (ANP / Hans van Rhoon)

'Alleen bedrijven die nadrukkelijk economische tegenwind incalculeren en zich aanpassen, hebben nog kans op financiering', legt Takke uit. Hij verwacht dat het platform te midden van alle economische tegenwind verder kan groeien. 'Banken trekken zich in deze lastige tijden nog verder terug', aldus de directeur.

Lees ook | Ondernemers somber over economie

Dat laatste hoeft volgens hem niet te betekenen dat ondernemers helemaal niet meer op geld van de banken hoeven te rekenen. 'Door het toevoegen van risicodragend kapitaal proberen wij banken te bewegen toch mee te doen. Dat is belangrijk omdat bancair geld ondanks de oplopende rente, nog steeds het goedkoopste geld is.'

Lees ook | Faillissementen op hoogste niveau in twee jaar

NLInvesteert bestaat sinds 2015 en zegt afgelopen kwartaal 50 miljoen euro aan mkb-ondernemers te hebben verstrekt. Daarvan was bijna 30 miljoen euro afkomstig van private geldschieters. In totaal heeft NLInvesteert nu bemiddeld voor circa 650 miljoen euro aan financiering.

Lees ook | Nederlandse economie krimpt in derde kwartaal


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen