Economie17 nov '22 08:29Aangepast op 30 nov '22 12:35

Sunak presenteert begrotingsplannen in economie die op instorten staat

Auteur: Aäron Loupatty

De financiële markten kijken uit naar de Britse begrotingsplannen die premier Rishi Sunak presenteert. Hij moet laten zien hoe hij de rust in het Verenigd Koninkrijk kan laten terugkeren, nadat zijn voorganger Liz Truss een crisis veroorzaakte.

Waar Truss juist enorme belastingverlagingen en grote investeringen had aangekondigd, lijkt Sunak juist het tegenovergestelde te willen doen. Ondanks de economische crisis en torenhoge inflatie in het land zal Sunak zware bezuinigingen en hogere belastingen aankondigen.

De financiële markten kijken uit naar de Britse begrotingsplannen van premier Rishi Sunak. Hij moet laten zien hoe hij de rust in het Verenigd Koninkrijk kan laten terugkeren, nadat zijn voorganger Liz Truss een crisis veroorzaakte.
De financiële markten kijken uit naar de Britse begrotingsplannen van premier Rishi Sunak. Hij moet laten zien hoe hij de rust in het Verenigd Koninkrijk kan laten terugkeren, nadat zijn voorganger Liz Truss een crisis veroorzaakte. (ANP / Alamy Limited)

Minister Jeremy Hunt van Financiën zal de begrotingsplannen later vandaag in het parlement uitleggen. Mogelijk gaat Hunt voor 60 miljard pond, omgerekend 67 miljard euro, aan belastingverhogingen en bezuinigingen aankondigen. Hij had eerder al bijna alle geplande belastingverlagingen van Truss teruggedraaid. Hunt heeft gezegd dat de aanpak van de hoge inflatie zijn grootste prioriteit is en dat de staatsschuld moet worden verlaagd. Ook Sunak heeft verklaard dat de economische problemen de allergrootste prioriteit hebben voor zijn regering.

Wankele economie

Verenigd Koninkrijk-correspondent Lia van Bekhoven ziet dan ook hoe de Britse economie wankelt. 'Dit kan de langste recessie ooit worden. En dat tegen de achtergrond van meer stakingen en een publieke sector die zichtbaar en voelbaar aan het instorten is. De plannen gaan dan ook iets worden waar niemand blij van wordt.'

Lees ook | Britse premier: Poetin verwoest wereldeconomie

En die onvrede zal dan ook zeer groot zijn, is de verwachting. 'De Conservatieve partij en Britse burgers zijn al wekenlang gewaarschuwd dat ze zich moeten voorbereiden op een zeer pijnlijke periode. Sunak kan er echter niet omheen, want de economie staat er heel slecht voor en nog slechter dan vergelijkbare landen', zegt Van Bekhoven. 'De economie van de EU had ook te kampen met de pandemie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Maar de meeste economieën zijn inmiddels hersteld van corona.'

Brexit en slechte gezondheidszorg

Dat is in het geval van de Britten niet zo, merkt de correspondent op. 'Belangrijke redenen dat dat hier niet het geval is, heeft te maken met Brexit natuurlijk en een daling op de arbeidsmarkt sinds corona. Economen hebben maanden uitgezocht hoe het kan dat mensen niet werken. Veel werknemers gingen na de pandemie met vervroegd pensioen, maar wat uitzonderlijk is, is dat veel Britten thuisblijven omdat ze langdurig en soms chronisch ziek zijn. Dat waren er nog nooit zoveel.'

Lees ook | Britse regering waarschuwt voor pijnlijke maatregelen

Volgens Van Bekhoven komt dat vooral door problemen in de gezondheidszorg. 'Er staan miljoenen mensen op de wachtlijst, meer dan tien procent van de bevolking. De fysieke en mentale klachten worden ook steeds erger. Dat is een van de redenen dat de Britse economie niet aantrekt.'

Hunt komt ook met nieuwe voorspellingen voor de economie en inflatie. Woensdag werd nog bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in oktober is opgelopen naar ruim 11 procent, het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. De Britse economie is in het derde kwartaal gekrompen en de Bank of England (BoE) rekent ook voor het vierde kwartaal op krimp. Daarmee zou het Verenigd Koninkrijk in een recessie belanden.

Lees ook | Massale stakingen houden VK in houdgreep


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen