Economie17 nov '22 14:00

Kleine bedrijven rekenen hogere kosten sneller door dan grootkapitaal

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) laten de prijzen voor consumenten sneller stijgen vanwege hoge kosten dan dat grote bedrijven dat doen. Zes op de tien ondernemers geven aan dat het verhogen van de prijzen, om daarmee kostenstijgingen van grondstoffen, energie en bedrijfsmiddelen te compenseren, de belangrijkste manier is. Binnen het grootbedrijf, waar meer dan 250 mensen werkzaam zijn, gebeurt dit in de helft van de gevallen.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Staat van het mkb 2022', waarin het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) samen optrekt met de KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) laten de prijzen voor consumenten sneller stijgen vanwege hoge kosten, dan grote bedrijven.
Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) laten de prijzen voor consumenten sneller stijgen vanwege hoge kosten, dan grote bedrijven. (ANP / Lex van Lieshout)

Een andere manier waarop ondernemers kosten proberen te besparen is door werkprocessen te stroomlijnen. Een vijfde van de mkb'ers geeft aan daarmee bezig te zijn, tegenover een derde van de grote bedrijven. De komende tijd verwacht krap de helft van de ondernemers dat de verkoopprijzen in de komende drie maanden verder zullen stijgen. Vooral in de bouw wordt daar rekening mee gehouden.

Lees ook | Hoge inflatie helpt overheden van schuldenberg af: 'Makkelijke route'

Ook in de handel zal daar sprake van zijn. In de horeca verwachten kleinere ondernemers vaker de prijzen omhoog te gooien in vergelijking met grote horecazaken. Per saldo rekent 47 procent van het kleinbedrijf dit te zullen moeten doen. Bij het grootbedrijf gaat het om een vijfde van de zaken. Ondernemers binnen de bedrijfstak verhuur en handel van onroerend goed verwachten het minst vaak een prijsstijging. Hier zal bij kleinere bedrijven in sommige gevallen sprake zijn van een prijsdaling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen