Economie22 nov '22 13:55

OESO: centrale banken moeten doorgaan met renteverhogingen

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Om de hoge inflatie te bestrijden moeten centrale banken doorgaan met het verhogen van de rente, ook als dat ten koste gaat van economische groei. Dat zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De inflatieproblematiek wordt volgens de OESO alleen nog maar erger als de sterke prijsstijgingen niet hard worden aangepakt.

Lees ook | Lage rente was gemiste kans, nu moeten we 7,5 miljard ophoesten

Wereldwijd wordt de koopkracht van huishoudens flink onder druk gezet door de torenhoge inflatie. Het onder controle brengen van de inflatie moet volgens econoom Alvaro Santos Pereira van de OESO dan ook topprioriteit zijn. 'Anders kunnen we te maken krijgen met een loon-prijsspiraal als in de jaren zeventig, of een situatie waarin de inflatie zo ingegraven wordt dat de pijn alleen nog maar groter wordt. De risico's van teveel actie zijn minder groot dan de risico's van geen actie ondernemen, stelt hij.

Oekraïne

De inflatie wordt volgens de OESO vooral hard aangejaagd door de oorlog in Oekraïne, omdat als gevolg van de oorlog de energie- en voedselprijzen hard zijn gestegen. De organisatie uit Parijs spreekt van een 'massale en historische schok' die op de energiemarkt is ontstaan. Ook zorgt de hoge inflatie voor lager consumentenvertrouwen.

Lees ook | Consumentenvertrouwen 'iets minder dramatisch slecht'

Verder gaf de OESO aan dat de groei van de wereldeconomie volgend jaar waarschijnlijk naar 2,2 procent zal afzwakken. Dit jaar bedroeg de groei nog 3,1 procent. Voor 2024 wordt erop gerekend dat de situatie weer verbetert en wordt een sterkere groei van 2,7 procent verwacht. Dit voorspellingen vallen volgens de organisatie aanzienlijk lager uit dan voor de oorlog in Oekraïne.

(ANP / Richard Brocken)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen