Economie23 nov '22 10:05

We gaan minder uit eten en meer naar de supermarkt

Auteur: Matthijs Meerman

De inhaalgroei van de horeca na een periode vol lockdowns en maatregelen is achter de rug. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat de bestedingen in de horeca en in de supermarkten weer op hetzelfde niveau zitten als voor corona. 'Dit heeft vooral met inflatie te maken,' vertelt econoom en datawetenschapper Jeannine van Reeken-van Wee, van ABN Amro

'We zien dat de bestedingen nog steeds hoger liggen dan voor de pandemie, omdat alles duurder is geworden,' legt de econoom uit. 'Maar de verhouding tussen de bestedingen in de horeca en supermarkten ligt nu wél op het niveau van voor de pandemie. Dit betekent dat we minder uit eten gaan en iets meer naar de supermarkt.'

De inhaalgroei van de horeca na een periode vol lockdowns en maatregelen  is achter de rug. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat de bestedingen in de horeca en in de supermarkten weer op hetzelfde niveau zitten als voor corona.
De inhaalgroei van de horeca na een periode vol lockdowns en maatregelen is achter de rug. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat de bestedingen in de horeca en in de supermarkten weer op hetzelfde niveau zitten als voor corona. (ANP)

Andere redenen

Toch denkt Van Reeken-van Wee dat de inflatie niet de enige reden is. 'We gingen natuurlijk massaal uit eten omdat het weer kon, je kan dus zeggen dat het inhaaleffect weer weg is. We hebben ook een seizoenswisseling gehad, dat kan ook effect hebben gehad.'

Lees ook| Consument holt door inflatie terug naar de discounter

Dit kan volgens de econoom betekenen dat we in de aankomende kwartalen een lichte krimp gaan zien. 'De afgelopen tijd was de consumptie vooral gedreven door inhaalbestedingen, en die zijn nu achter de rug. Daarom verwachten we nu een lichte krimp.'

Lees ook| ING: horeca lijdt onder hoge kosten, meer faillissementen in 2023


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen