Economie23 nov '22 14:54

Voor koopjes moet je met Black Friday vooral in het buitenland zijn

Auteur: ANP

Vrijdag is het Black Friday, maar het is onduidelijk in hoeverre Europese winkels gaan profiteren van het Amerikaanse koopjesfestijn. Dat meldt kredietverzekeraar Atradius, die naar verschillende landen heeft gekeken. Op dit moment ziet het beeld er alleen in de Verenigde Staten rooskleurig uit.

Vrijdag is het Black Friday, maar het is onduidelijk in hoeverre Europese winkels gaan profiteren van het Amerikaanse koopjesfestijn.
Vrijdag is het Black Friday, maar het is onduidelijk in hoeverre Europese winkels gaan profiteren van het Amerikaanse koopjesfestijn. (ANP)

De analisten van de kredietverzekeraar verwachten dat Nederlandse detailhandelaren tegen een laag consumentenvertrouwen aanlopen. Ze verwachten dat consumenten daardoor grote aankopen uitstellen. Atradius verwacht dat de verkopen in vergelijking met vorig jaar zullen tegenvallen. Het voordeel daarvan is wel dat onverkochte artikelen begin 2023 nóg meer korting zullen krijgen.

Lees ook| CBS: winkels verkopen minder, maar tegen hogere prijzen

Ook Duitse winkeliers verwachten geen records te breken op Black Friday. In Duitsland gaat de aandacht waarschijnlijk vooral uit naar elektronica. Atradius denkt dat veel ondernemers hun overtollige voorraden met veel korting willen verkopen. Maar er zijn ook ondernemers voor wie het moeilijker is om korting te geven. De Duitse detailhandel heeft bijvoorbeeld veel last van leveringsproblemen en gestegen kosten.

Hoge kortingen in Spanje en de VS

De kredietverzekeraar verwacht dat er in Spaanse winkels agressieve kortingen zullen zijn. Spaanse winkeliers hebben namelijk grote voorraden. De verwachting is wel dat consumenten de dure producten overslaan, omdat Spanje veel last heeft van de inflatie. Atradius denk wel dat er grote kortingen zullen worden gegeven, omdat de winkeliers hun waar wel willen slijten.

In de Verenigde Staten is men volgens Atradius wel optimistisch over Black Friday, ondanks dat er in Amerika ook sprake is van inflatie. De analisten van de kredietverzekeraar denken dat kleding het populairst zal zijn. De korting op kleding, schoenen en accessoires staat op het hoogste niveau in drie jaar tijd.

Lees ook| Noodkreet brancheorganisatie detailhandel: 'Kabinet kom in actie'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen