Economie27 nov '22 12:02

PwC: energiecrisis gevaar voor Europese industrie

Auteur: ANP

De sterk gestegen energieprijzen in Europa door de oorlog in Oekraïne vormen een gevaar voor de Europese industrie. Dat schrijft accountants- en advieskantoor PwC in een studie. Volgens PwC kunnen industriebedrijven namelijk besluiten te vertrekken uit Europa vanwege de hoge kosten voor energie.

(Unsplash / Adriano Ruiz)

De onderzoekers stellen dat Europa door de energiecrisis aan concurrentiekracht inboet en minder aantrekkelijk wordt als vestigingsplaats voor industriële bedrijven. Met name Duitsland, de grootste economie van Europa, is hard geraakt vanwege de grote afhankelijkheid van Russisch gas. Daardoor staan de auto-, chemie- en metaalindustrie in Duitsland hevig onder druk, omdat die sectoren veel energie gebruiken in hun productieprocessen.

Lees ook | 'Politici en bedrijven zijn bang voor een subsidieoorlog tussen EU en VS'

'Veel bedrijven kunnen in de toekomst besluiten hun productie binnen Europa te herstructureren', schrijft onderzoeker Andreas Späne van PwC in het rapport. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor Europese landen waar de energiekosten minder sterk zijn gestegen, zoals Frankrijk, of zelfs een volledig vertrek uit Europa.

Overheidssteun

De onderzoekers denken dat de problemen met de energieprijzen pas in 2024 zullen verminderen. Om belangrijke industrie in Europa te behouden moeten overheden juiste keuzes maken met steunmaatregelen voor bedrijven tegen de hoge inflatie en de energietransitie versnellen, aldus het rapport.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen