Economie29 nov '22 09:06Aangepast op 29 nov '22 09:46

Ondernemers hebben iets positievere vooruitzichten

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

Ondernemers in de industriële sector zijn wat positiever geworden over de toekomst, zo blijkt uit metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zo verwachten de ondernemers meer bedrijvigheid in de aankomende maanden en is men hoopvoller over de klussen die op de plank liggen. Wel is men iets negatiever geworden over de voorraden die liggen opgeslagen, dat aantal zou te groot zijn.

De index die het vertrouwen meet ging van 2,5 in oktober naar 3 in november, aldus het CBS. Het producentenvertrouwen ligt daarmee boven het langjarige gemiddelde van 1,1. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

Lees ook | Nieuwe bedrijven overleven vaker eerste vijf jaar

In meer dan de helft van alle bedrijfstakken was het producentenvertrouwen in november hoger dan een maand eerder. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie verreweg het meest positief, al nam het vertrouwen bij deze groep wel iets af op maandbasis. 'Over het economische klimaat is men wat somberder', zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

Ondernemers in de industriële sector zijn wat positiever geworden over de toekomst, zo blijkt uit metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Ondernemers in de industriële sector zijn wat positiever geworden over de toekomst, zo blijkt uit metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. (ANP / Olaf Kraak Fotografie)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen