Economie30 nov '22 07:30

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

Auteurs: BNR Webredactie, CBS en ANP

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Hoewel de prijsstijging voor de vierde maand op rij is afgevlakt, blijft de toename van de afzetprijzen met 20,9 procent 'ongekend groot', meldt het CBS. In september waren de prijzen nog ruim 23 procent hoger dan een jaar eerder.

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Hoewel de prijsstijging voor de vierde maand op rij is afgevlakt, blijft de toename van de afzetprijzen met 20,9 procent 'ongekend groot.
De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Hoewel de prijsstijging voor de vierde maand op rij is afgevlakt, blijft de toename van de afzetprijzen met 20,9 procent 'ongekend groot. (Foto: Elly Wille-Neuféglise)

De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het CBS voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

Lees ook | Vervuiler betaalt níet: EU geeft 100 miljard aan uitstootrechten weg

Alle sectoren hoger

In vrijwel alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in oktober hoger dan een jaar eerder. Vooral in de aardolie-industrie en de chemie is het prijsniveau flink omhooggegaan. In de eerstgenoemde branche lag het prijsniveau bijna 53 procent hoger dan een jaar terug. Dat komt omdat de afzetprijzen daar nauw samenhangen met de olieprijzen, die flink zijn gestegen. Zo kostte een vat ruwe North Sea Brent-olie in oktober ruim 95 euro. Dat was zo'n 32 procent meer dan een jaar eerder.

Lees ook | Duurzaam beleggen blijkt farce: miljarden naar fossiele industrie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen