Economie30 nov '22 14:49

Rusland blijft rijker worden van gasexport EU, ondanks sancties

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks, maar ook dankzij de talloze sancties op Rusland na de inval in Oekraïne verdient Rusland meer aan de export van vloeibaar gas naar de Europese Unie. De import van lng vanuit Rusland is sinds een jaar met ruim 40 procent gestegen.

President Vladimir Poetin van Rusland zal vast niet ontevreden zijn met de enorme stijging van lng-export naar de EU.
President Vladimir Poetin van Rusland zal vast niet ontevreden zijn met de enorme stijging van lng-export naar de EU. (ANP / AFP)

De stijgende import van lng vanuit Rusland komt ook met een prijs voor de EU-lidstaten. Van januari tot en met september hebben de lidstaten ruim 12,5 miljard euro uitgegeven aan de import. Dat is ruim vijf keer zoveel als een jaar geleden, schrijft Bloomberg. Vooral Frankrijk en België stuwen de lng-export voor Rusland. Mede dankzij die landen is Rusland de nummer twee lng-leverancier aan Noordwest-Europa, vlak achter de Verenigde Staten en nog voor Qatar, zo blijkt uit transportdata.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De enorme explosie aan lng-import van EU-lidstaten heeft te maken met de invasie in Oekraïne door Rusland. Poetin hoopt dat de EU de steun aan Oekraïne opzegt, door de export van gas via pijpleidingen af te knijpen. Sinds Poetin de EU daarmee onder druk zet, zijn EU-lidstaten haastig op zoek naar alternatieven, zoals het vloeibare lng. Veel landen hebben daarvoor nieuwe gasopslagen ingekocht en grote deals gesloten met andere landen. Toch blijft Rusland profiteren, ondanks alle strafmaatregelen die de EU heeft ingevoerd tegen het land.

Geen gassancties

Wel zijn er enkele Europese landen die zijn gestopt met de import van Russische lng. Onder andere het Verenigd Koninkrijk en de Baltische staten weigeren lng uit Rusland. Op gas vanuit Rusland heeft de EU echter geen ban gezet. Wel wordt er vanaf begin december een importverbod op Russisch olie ingevoerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen